Festival INFLUX [vídeo a escena]

influx (1)

Primera edició del festival INFLUX [vídeo a escena], dedicat a les arts escèniques audiovisuals.

INFLUX vol potenciar els creadors que utilitzen el vídeo i el món digital com a eina fonamental d’expressió artística en les seves propostes escèniques. Abraça la feina d’artistes visuals, músics, poetes, ballarins, performers o creadors escènics que es mouen en aquests espais fronterers i híbrids, com ara Anna Subirana & Nuno Rebelo, Txalo Toloza-Fernández, Alba G. Corral & Víctor Santana, Kònic thtr, Eli Gras & Mar Morey, i Mireia Calafell / Miguel Marín / Sebastià Puiggrós,que seran els protagonistes d’aquesta edició.

INFLUX vol ser una plataforma estable que doni projecció als creadors locals vinculats a la ciutat de Barcelona i per extensió a Catalunya, i vol contribuir a oferir una visió polièdrica sobre la diversitat de la creació contemporània.

DATES: 3, 4, 5, 17, 18, 19 octubre 2014

LLOC
Antic Teatre
Verdaguer i Callís, 12. 08003 Barcelona
www.anticteatre.com

WEB
www.influxfestival.org

organitzat per
HABITUAL VIDEO TEAM
www.habitualvideoteam.org

amb la col·laboració de
Antic Teatre
Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

CONTACTE
LIS COSTA: 652880741
JOSEP M. JORDANA: 654123386

info@influxfestival.org

HABITUAL VIDEO TEAM és una associació sense ànim de lucre formada des del 1991 per Josep M. Jordana i Lis Costa que té com a objectius principals la promoció de tot tipus d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org.

Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.

Una altra branca fonamental de la seva feina és la documentació videogràfica (gravació i edició) d’esdeveniments culturals generalment de petit format com concerts, poesia, performances o espectacles teatrals. A partir del 2012, posa en marxa el projecte SUMMA, amb la finalitat de convertir aquest patrimoni audiovisual de més de 1.000 gravacions en un arxiu videogràfic on line d’accés públic: www.summa-hvt.org.

Habitual Video Team aprofita l’experiència desenvolupada en la programació del festival / cicle de vídeo d’autor FLUX, que organitza des de l’any 2000, on sempre ha mantingut la voluntat de programar actuacions en directe on el vídeo es vincula amb altres arts.

PROGRAMA

DIVENDRES 3 octubre . 21h
Anna Subirana & Nuno Rebelo – Ja/oN 

DISSABTE 4 octubre . 21h
Txalo Toloza-Fernández – Pacífico. Principio de serie – 

DIUMENGE 5 octubre . 20h
Alba G. Corral & Víctor Santana – Diálogo audiovisual #1 – 

DIVENDRES 17 octubre . 21h
Kònic thtr – Processos Bilaterals d’Influència – 

DISSABTE 18 octubre . 21h
Eli Gras & Mar Morey – Saló Sonor – 

DIUMENGE 19 octubre . 20h
Mireia Calafell / Miguel Marín / Sebastià Puiggrós – Textures – 

Antic Teatre
Verdaguer i Callís, 12. 08003 Barcelona
www.anticteatre.com

Entrada gratuïta. Aforament limitat.

És imprescindible recollir l’entrada a la taquilla des d’una hora abans de l’inici de l’espectacle.

 

INFORMACIÓ PARTICIPANTS I OBRES 

divendres 3 octubre . 21h

Anna Subirana & Nuno Rebelo – Ja/oN –

Anna Subirana
Barcelona. Cantant, improvisadora amb músics com Joan Saura, Orquestra IBA d’Improvisadors de Barcelona, Trans Fugues i Stupendams.

Ha col·laborat amb la veu amb cantants, músics, ballarins, artistes plàstics, de cinema i d’audiovisuals, titellaires i poetes, amb els quals ha creat espectacles de música, dansa, teatre d’objectes i improvisació contemporània i ha gravat diversos CD’s i vídeos de creació. Ha actuat cantant a Anglaterra, França, Itàlia, Alemanya, Àustria, Brasil i a l’Estat Espanyol.

http://www.myspace.com/arakija

Nuno Rebelo
Lisboa. Als anys 80 va formar part de bandes de pop-rock com Mler Ife Dada. Des de llavors es dedica a la música improvisada i experimental. Com a guitarrista, ha tocat amb músics com Peter Kowald, Evan Parker, John Zorn, Shelley Hirsch, Kato Hideki, Michael Vatcher, Agustí Fernández, Liba Villavecchia, Joan Saura, Tom Chant, Alfredo Costa Monteiro i Ferran Fages, entre altres.

Compositor de música per a cinema, teatre i dansa, ha treballat amb coreògrafs com Constanza Brncic, Mal Pelo, Vera Mantero, Mark Tompkins, Lisa Nelson, Steve Paxton i João Fiadeiro, entre altres. Ha compost l’himne de l’Expo 98 de Lisboa i la música de l’espectacle inaugural de Porto 2001 Capital Europea de la Cultura.

El seu treball com a músic va des de la composició per a instruments convencionals fins a la creació d’escultures sonores, la utilització del vídeo com a instrument musical o actuacions on la performance és l’aspecte central. Ha actuat i presentat el seu treball a molts països europeus i també als EUA, Argentina, Moçambic, Cap Verd i Algèria.

https://myspace.com/nunorebelo

Ja/oN
Durada: 50 min

Concert audiovisual

A Ja/oN (homenatge a Joan Saura), la veu i la guitarra portuguesa dialoguen compositivament amb una estructura audiovisual, amb la poesia de Wisława Szymborska i Hans Magnus Enzensberger, i amb peces d’Araki (projecte conjunt de Joan Saura i Anna Subirana).

Anna Subirana: veu
Nuno Rebelo: vídeo i guitarra portuguesa mutant

DISSABTE 4 octubre . 21h

Txalo Toloza-Fernández – Pacífico. Principio de serie –

Txalo Toloza-Fernández
Nascut a Antofagasta, al desert d’Atacama, es forma com a creador audiovisual i escènic entre Santiago de Chile i Barcelona. Videoartista, performer i comissari d’exposicions,  s’ha especialitzat en la creació audiovisual dirigida a les arts vives. És col·laborador habitual de la perfomer Sònia Gómez, membre de la Companyia FFF del director d’escena Roger Bernat i vj de la banda de música 8bit subATAK. Trópico#9 TierraQuemada, amb la performer Laida Azkona, és el seu últim projecte escènic estrenat.

Txalo Toloza-Fernández forma part de La Sauna Internacional & Ramona Lión, agència d’administració, producció i distribució d’arts vives.

www.miprimerdrop.com

www.tea-tron.com/txalotoloza/blog/

Pacífico. Principio de serie
Durada: 40 min

Espectacle escènic audiovisual

Aquest viatge és el principi d’una sèrie que desenvoluparé en els propers anys i comença just on vaig deixar el viatge anterior, en el precís instant en què creuava el Tròpic de Capricorn a la recerca de l’últim refugi possible. A partir d’aquí qui sap a on arribaré. Si el meu següent pas fos recuperar la vida que vaig abandonar fa 20 anys, vindries amb mi? Amèrica és un mar amb un altre nom.

Un projecte de Txalo Toloza-Fernández
Amb la col·laboració de Laida Azkona Goñi
Vídeos: MiPrimerDrop
Assessoria sonora: Juan Cristóbal Saavedra
Imatge de l’espectacle: Francisco Papas Fritas
 

DIUMENGE 5 octubre . 20h

Alba G. Corral & Víctor Santana – Diálogo audiovisual #1 – 

Alba G. Corral
Madrid, 1977. Utilitza el codi per crear eines visuals, donant vida en temps real a paisatges digitals abstractes. Desenvolupa programació visual, art generatiu i actuacions en directe en el context live cinema. Ha recorregut un camí sempre vinculat a les manipulacions visuals. La improvisació en diferents atmosferes sonores i el llenguatge digital convertit en sensacions abstractes orgàniques prenen forma en les seves creacions realitzades amb l’eina Processing. Ha portat el seu treball per festivals de tot el món, des del Sónar Barcelona a FutureEverything de Manchester, a Nova York o a Londres, i és una de les més interessants creadores visuals del moment. Mestra del joc del “tot imperfecte”, el seu treball geomètric i estranyament oníric s’ha vist amb artistes com Lone, Arbre, Ángel Molina, Nikka, Stendhal Syndrome, John Hopkins, etc.

www.albagcorral.com

Víctor Santana s’ha guanyat a pols ser un dels artistes més importants de la cultura electrònica underground dins i fora d’Espanya. Part de la culpa, la té el minuciós i artesanal treball amb el seu segell Chaval Records. Techno amb arrels, amb un peu en els orígens del moviment a Detroit i un altre a les noves actualitzacions del gènere, Chaval Records ha aconseguit fer-se lloc en les maletes d’artistes com Robert Hood, Los Hermanos, Vince Watson o Mike Banks, entre d’altres. Igual que a Chaval Records, on Santana aposta pel suport físic en contraposició al format digital, el seu directe, en qualsevol de les seves modalitats, fuig del programari i el control digital, i aposta pel maquinari i la circuiteria clàssica.

chavalrecords.com

Diálogo audiovisual #1
Durada: 45 min

música / visuals

Primer volum d’una trobada audiovisual on Víctor i Alba es trobaran per primera vegada en una aposta on els dos crearan un diàleg en el seu vessant més experimental. Diferents formes de comunicació visual i sonora. Allunyant-se del seu discurs habitual, decideixen sortir de la zona de confort i re-explorar, cadascú en la seva disciplina, per crear un diàleg entre ells. És una invitació a la part més intimista i experimental. El primer d’una sèrie de diàlegs audiovisuals que l’artista Alba G. Corral vol realitzar a la seva ciutat d’acollida, Barcelona, amb artistes sonors amb els quals mai ha treballat anteriorment.

Des del temps real sonor i visual entraran en un estat de creació en el qual el temps real, la improvisació i la trobada faran d’aquesta actuació una aposta pel diàleg entre dos camps que conviuen, parlen, s’escolten i diuen… Per primera vegada en directe, aquests dos madrilenys que s’han estat creuant en diferents esdeveniments estaran junts a la sala creant paisatges de comunicació entre ells. Complementarietat i reforç entre dues àrees que es necessiten i es nodreixen.

Alba G. Corral: visuals
Víctor Santana: so
 

DIVENDRES 17 octubre . 21h

Kònic thtr – Processos Bilaterals d’Influència –

Kònic thtr
Els projectes artístics, escènics i expositius de Kònic thtr incorporen tecnologies interactives, llenguatges audiovisuals i multimèdia, performance, música i dansa. La recerca entorn al cos i la seva mediació tecnològica s’orienta a desenvolupar dispositius interactius per facilitar la comunicació del públic i/o dels actors amb la informació digital en les instal·lacions i projectes d’escena interactiva multimèdia, desenvolupant interfícies tangibles i aplicacions de programari d’autor per contribuir des d’aquests processos a la innovació de la creació contemporània.

Kònic thtr és reconeguda internacionalment com a pionera en la utilització i la incorporació de tecnologia interactiva a projectes de creació. Les seves propostes s’han mostrat a Catalunya, Espanya, Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica.

www.Koniclab.info

https://www.facebook.com/groups/158251176782/

Rosa Sánchez i Alain Baumannsón els impulsors de la línia conceptual, creativa i tecnològica de Kònic thtr. Tots dos compten amb una llarga trajectòria professional en relació a noves tecnologies aplicades a la instal·lació, els projectes d’escena interactiva, la dansa i el teatre.

Victoria Macarte col·labora amb Kònic des del 2012. Va estudiar teatre i dansa en prestigioses escoles a Londres. El 2010 va viatjar a Nova York per formar-se amb SITI company i participar al programa de residències del Watermillsummer dirigit pel llegendari director de teatre Robert Wilson. Va treballar amb el col·lectiu català Apatches i el 2012 va iniciar el seu projecte personal “The Velvet Sweatshop”.

  

Processos Bilaterals d’Influència
Durada: 45 min

Concert  interactiu / dansa / performance / visuals 

Processus Bilatéral d’Influence és un projecte multiformat de Kònic thtr. Una creació site specific per a dansa, música i imatge en moviment.

La versió que es presentarà a Influx és un concert / performance que explora –des dels gadgets tecnològics de la nostra contemporaneïtat– el fràgil equilibri de la nostra relació amb uns entorns naturals, socials i urbans altament tecnificats. Uns paisatges que es veuen modificats, augmentats, reinterpretats per les eines digitals, i amb els quals hem de negociar constantment nous vincles i relacions.

El concepte de cos sonor, la relació interactiva entre el cos i la música, servirà per incidir sobre l’espai sonor, amb la dansa de Victoria Macarte, la performance de Rosa Sánchez i la música d’Alain Baumann. Processos Bilaterals d’Influència proposa un univers visual i sonor obert a ser revisitat i redefinit pels cossos que el transiten.

Coreografia / Direcció escènica: Rosa Sánchez
Música i desenvolupaments interactius: Alain Baumann
Creació dansa: Victoria Macarte
Performance: Rosa Sánchez
Música i visuals en directe: Alain Baumann
Vídeo: Rosa Sánchez i Adolf Alcañiz
Vestuari: Carme Puigdevall i Kònic thtr
Producció: Koniclab

Amb el suport de:
Fàbrica de Creació Fabra i Coats
Institut de Cultura. Ajuntament de Barcelona
Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

DISSABTE 18 octubre . 21h

Eli Gras & Mar Morey – Saló Sonor –

Eli Gras
Artista multidisciplinària, ha treballat en diversos camps de la creació, com l’escriptura, el vídeo i el disseny, a més de posseir una llarga carrera en la música experimental i dada-pop que s’inicia a principis dels 80. Ha publicat els àlbums «Duplicat” (amb Pelayo Arrizabalaga), «Polo» i «El Avión» (Motor Combo), «Baranda» (La Olla Expréss), «Obmuz» (Dude Tapes/Espais) i ha treballat en col·laboració amb artistes com Alain Wergifosse (Geometrik). Ha aparegut en compilacions de segells com Classwar Karaoke, Ego Twister, Monster K7 o Nereida prod. Musicalment, ha viatjat per estils que van des de l’electropop, experimental, la música grega o el minimalisme al folk, coral o funk, encara que en l’actualitat se centra més en la improvisació, l’electroacústica i el luthierisme experimental, creant espectacles-instal·lació com ara «Saló Sonor» i «Peeled Piano». Ha realitzat multitud de concerts arreu d’Europa. Recentment ha estat membre de Motor Combo i ha tocat amb artistes com Pelayo Arrizabalaga, David Fenech, Truna, Juan Matos Capote o Adele Madau entre d’altres, a més de treballar en projectes en solitari com «UnPop». És directora del festival de música NoNoLogic i editora del segell La Olla Expréss.

www.eligras.com

Mar Morey
Fotògrafa de formació i realitzadora audiovisual de professió, Mar Morey s’ha passat mitja vida al costat d’una càmera, documentant esdeveniments de l’entorn cultural tant en vídeo com en fotografia (Arts Santa Mònica, Associació Heliogàbal, La Olla Expréss, reporter gràfic, streamings…), realitzant tallers de tècniques fotogràfiques i postproducció de vídeo, exposicions i experimentant en terrenys com el retrat i aspectes de la natura. És col·laboradora habitual d’Eli Gras, i va entrar en el projecte Saló Sonor per il·lustrar-ne la música, sigui potenciant els detalls, sigui creant un imaginari que incideixi directament en la comprensió conceptual de l’espectacle, alhora que participa en la seva viabilitat a nivell tècnic.

www.marmorey.com 

Saló Sonor
Durada: 45 min

Concert audiovisual / instal·lació sonora i visual

Saló Sonor és una instal·lació sonora i visual / espectacle audiovisual creada per l’Eli Gras, que consta d’un conjunt d’instruments inventats, majorment construïts amb materials reciclats, a mig camí entre l’escultura i l’enginy sonor, inspirats en els conceptes de l’oci i la llar. És, a més, un concert de música improvisada experimental interpretat per l’Eli, en companyia de la Mar Morey, qui l’il·lustra visualment introduint a temps real un seguit d’imatges projectades juntament amb una realització multicàmera de vídeo, que apropa l’espectador als detalls de l’execució i explica alhora el concepte de l’obra. En aquest espectacle es té cura de l’ambientació lumínica, creant un clima íntim molt particular.

Eli Gras: Concepte, instal·lació, música

Mar Morey: Fotografia, visuals

DIUMENGE 19 octubre . 20h

Mireia Calafell / Miguel Marín / Sebastià Puiggrós – Textures – 

Mireia Calafell (Barcelona, 1980) ha publicat Poètiques del cos (Galerada, 2006), Costures (Viena Edicions, 2010) i Tantes mudes (Perifèric Edicions, en premsa) obres per les quals ha rebut els premis de poesia Amadeu Oller (2006), el VIII Memorial Anna Dodas (2008), el Josep M. López Picó de Poesia (2009) i el Benvingut Oliver (2013). Alguns dels seus poemes formen part d’antologies publicades a l’Argentina, Brasil, Holanda, Regne Unit, Emirats Àrabs i Espanya.

http://mireiacalafell.com

Miguel Marín ha estat el bateria de la banda Piano Magic. Actualment es dedica als seus projectes personals, Montgomery i Arbol. Ha col·laborat amb artistes com Bigas Luna, Leo Obstbaum, Jack Davies, Santiago Garrido, Erre que Erre, Company Decalage, Company Chameleon, Saju Hari i Navala Chaudhari. Ha participat a festivals com Sónar 03, 05, 06, 07, 08 i 09 NYC, Offf, Cinesthesy, Cimatics, Moves, entre d’altres.

http://www.miguel-marin.com/

Sebastià Puiggrós és dissenyador i cap de projectes d’ArtsMoved. Va estudiar a l’Escola Elisava de Barcelona, obtingué una beca per estudiar al Royal College of Art de Londres i va cursar el Màster en Arts Digitals a l’Institut de l’Audiovisual de l’Universitat Pompeu Fabra.

Com a dissenyador, destaca el treball realitzat per a l’editorial Taschen, Caixaforum, Macba, Fundación César Manrique, Playstation, Francis Ford Coppola i Buenafuente, entre d’altres. Fou un dels fundadors de l’estudi area3, un destacat col·lectiu d’art digital i disseny multimèdia entre 1999 i 2009. Ha participat en projectes d’art i disseny a Alemanya, Suècia, Argentina, Mèxic, Emirats Àrabs, Corea, Xina i Vietnam.

http://sebastianpuiggros.com
 

Textures
Durada: 45 min

Poesia / música / visuals

Textures és un recital de poesia de Mireia Calafell, música de Miguel Marín i visuals de Sebastià Puiggrós.

Es tracta d’un espectacle íntim que combina tres disciplines artístiques per crear una atmosfera que vol suggerir emocions i proposar melodies. En aquesta ocasió, a més de recitar els versos de Poètiques del cos (ed. Galerada, 2006) i Costures (Viena edicions, 2010), Mireia Calafell presentarà el seu nou poemari, Tantes mudes, recentment publicat a Perifèric Edicions.

Textures combina tres disciplines artístiques amb un to marcadament innovador, que fa del recital un espectacle diferent i original. S’ha presentat ja a l’Argentina i a la Xina, així com en alguns dels festivals i cicles més destacats de Barcelona.

Poesia: Mireia Calafell
Música: Miguel Marín
Visuals: Sebastià Puiggrós

http://www.artsmoved.cat/textures/