LES VEÏNES I ELS VEÏNS DE LA BELLESA REPRENEN LA RECERCA DE L'EMIGRACIÓ

LES VEÏNES I ELS VEÏNS DE LA BELLESA REPRENEN LA RECERCA DE L’EMIGRACIÓ

  • Marta. Definició de migració: «Desplazamiento de lugar por diferentes razones.»
  • Graciela. «Síndrome de lejanía: La tienen los hijos de los diplomáticos -me explicó un amigo psicólogo-. No te sientes de ningún lugar, siempre hay la posibilidad de irte. No se cura nunca.»
  • Aurora. «Hi ha persones que no hem estat migrades, però hem hagut d’anar de barri en barri i no ens hem sentit integrades. És una experiència molt trista. M’he sentit desarrelada i desamparada per haver anat d’un lloc a l’altre.»
  • Emi. El record d’Hinojosa, Càceres, és de soroll, de crits, de riures… Vaig venir a BCN amb l’àvia. Jo tenia 3 anys i amb 4 ja no coneixia als pares només que per cartes. Finalment els pares vingueren. No els hi agradà Barcelona.
  • Mari Creu. Primera migració: 1944, al ventre matern d’Osca a Can Tunis. Felicitat, aprenc a ser forta. Segona migració: mare marxa a Londres. Aprenc de la soledat. Tercera migració: cap el carrer Muntaner de BCN. Aprenc un ofici. Aprenc de la burgesia. Quarta migració: casament, malaltia i retorn al forat. Aprenc de la penúria. Cinquena migració: regento un bar davant l’Inst. Teatre. Aprenc de la gent de la faràndula. Sisena migració: Nétes catalano-brasileres.
  • Mercè. Al 1955, vaig amb el pare en un tren de fusta cap a Càceres. Del 1970 al 1972 visc amb una tia a Paris. Paris fou la meva universitat. Finalment arribo a Catalunya. Em sento enganyada: «no hi ha un dialecte com m’havien dit de petita». Vull viure a Barcelona. Conec a l’Ocaña i m’identifico amb ell.
  • Iolanda. «Haciendo este trabajo de migración, he notado que tengo una parte disociada de mi vida. Me doy cuenta que vengo de una família nómada. No sabía que mi futuro sería ir de aquí para allá… Me adapto enseguida a las situaciones… Hago nuevos amigos… A mi hijo le he intentado transmitir, en sus primeros años de vida, la seguridad tal como yo la tube.»
  • Francesca. «…Mi primera migración me trajo mi desgracia personal. Yo era feliz en Barajas…» Posteriormente, a los 24 años, viajé a México dónde viví momentos agradables y desagradables. No viví la migración como una necesidad. Te das cuenta que no es tu tierra y te tienes que adaptar. Tu no quieres sentirte extraña, ellos te consideran emigrante aunque tu no te lo sientas. En 1984 vine a BCN.
  • Mari: Mi padre vino a BCN un año antes que el resto de la familia. Mi madre y cuatro niños viaja de Huelva a Santa Coloma de Gramenet. En el tren un hombre la ayuda a subir y le roba todo el dinero. Yo soy un bebé de meses. De pequeña me gustaba mucho bailar, mi madre me cose un vestido de faralaes. «En mi viaje de novios, mi Manolo me alquila un vestido de faralaes. Me lo pasé pipa. Volví embarazada de mi primer hijo.»
Montserrat Iranzo i Domingo
‎ ‏‏‎
‎ ‏‏‎