UN ANY BALLANT AMB LES NOSTRES IAIES. RESUM DE LES ACTIVITATS ORGANITZADES EL 2014 DINS EL PROJECTE ARTÍSTIC COMUNITARI DE L’ANTIC TEATRE AMB LES VEÏNES DEL CASC ANTIC (Versió CAT)

IMG1

Ja feia bastant temps que no actualitzàvem el blog del Projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre amb les seves veïnes. Però són moltes les accions i activitats que s’han fet durant aquest període. Aquí un bonic resum il·lustrat de tot el que s’ha fet durant aquest 2014.

Vam començar l’any reprenent la sessió setmanal del Taller de dansa i moviment per la gent gran. Es tracta de fet, de la part més important del projecte, on es treballen diferents tècniques d’expressió artística mitjançant el cos i el moviment, a la vegada que s’enforteixen els vincles personals entre les participants, afavorint a una forta cohesió al grup.

Aquest any, hem tingut la col·laboració de diversos artistes que han participat al Taller. L’objectiu era ampliar la diversitat de tècniques i perspectives artístiques que s’imparteixen al taller.

Unes d’elles van ser el col·lectiu de Las Ramonas, format per Claudia Solano, Gabriela Barbeiro, Linn Johansson i Gema Díaz. En el procés de creació de la seva última peça “Era”, necessitaven treballar amb gent gran i van ser convidades a unes sessions.

També es va convidar a la Reyes, que va impartir una classe de cant i a Estrella Pitarch, amb qui van poder treballar específicament el ritme.

IMG2 IMG3

Durant aquest període, també vam tenir la visita de BTV pel programa “Àrtic TV”, que va fer un reportatge sobre el procés de cocció d’aquest projecte.

‘Ritme en el temps’ de l’Antic Teatre en ÀRTIC BTV from Antic Teatre BCN on Vimeo.

Buscant noves vies de finançament del projecte, se’ns va acudir que podíem fer un “Cakefunding” durant la festa d’Aniversari de l’Antic Teatre, el 23 d’abril. Les nostres veïnes van preparar uns pastissos i dolços impressionants, que es van vendre juntament amb les seves feines d’artesania. La veritat és que va ser tot un èxit i es va poder fer una mica de caixa per aportar al finançament del projecte. A més, aquell dia, la cervesa de l’Antic Teatre es va vendre una mica més cara. La diferència també aniria destinada al projecte.

IMG4

Després de la venta de pastissos les nostres iaies es van posar a ballar abans dels concerts de rock/punk que teníem programats per celebrar l’aniversari.

IMG5

Durant aquest mateix període, es van realitzar uns tallers intergeneracionals, en col·laboració amb el Casal de Joves Palau Alòs, situat al nostre barri. Es van realitzar tres sessions de taller de dansa i moviment conjuntes, amb la participació de les 9 noves “iaies” del nostre projecte i nou noies joves del Casal de Joves.

IMG6

Els dies 12 i 13 de juny, es va fer una nova presentació al públic de la feina artístic que estan preparant. En aquest espectacle precisament van participar les joves del Casal de Joves Palau Alòs.

Continuant amb la línia de treball intergeneracional, l’assaig general d’aquesta actuació va tenir un públic molt especial. Els alumnes de cinquè de primària de la Escuela Cervantes, juntament amb els avis usuaris del Centre de Dia de la Fundació Roure. Ambdues entitats també del barri.

IMG7 IMG8

ISABEL OLLÉ QUIM CABANILLES & ANTIC TEATRE “RITME EN EL TEMPS» – Antic teatre 13/06/14 (OBRA COMPLETA) from Antic Teatre BCN on Vimeo.

Després de la funció, ho vam celebrar amb un Karaoke a la sala de l’Antic, juntament amb els joves del Casal de Joves del Palau Alós.

IMG9

Com cada any, el grup “Ritme en el Temps”, va participar en la Festa Major del Casc Antic, tant en la jornada de presentació d’activitats de la Festa Major (21/6), com en el programa d’activitats de la Festa Major de la Gent Gran (30/6)

IMG10 IMG11

Juliol també va arribar amb una agenda ben apretada. Per primera vegada, l’Antic Teatre tindria una programació especial dins el Festival GREC. Era molt important que el projecte amb les nostres iaies es prsentés al Festival com una proposta artística més, perquè elles també tenen dret a ser considerades artistes per tota la feina que estan fent i el marc del Festival era una molt bona oportunitat.

El dia 23 de juliol es va celebrar al Palau de la Virreina (seu de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona) la roda de premsa de la presentació del seu espectacle, en la qual, com tot artista, van poder explicar la proposta i també contestar a les preguntes que els feien els periodistes.

IMG12

Inclús, el programa de televisió “Ànima”, l’únic programa dedicat a les arts escèniques de la televisió pública catalana, els va dedicar un espai dins del reportatge especial que van fer amb motiu del Festival GREC 2014. És important destacar que una de les iaies era l’artista més gran de l’edició del Festival. A partir del minut 7:15:

El dia 25 de juliol, just abans de la presentació del GREC, vam realitzar un assaig general amb un públic bastant especial. Es tractava del grup de nens de la Ludoteca de la Plaça del Pi. Nens d’entre 5 i 10 anys també del barri de Ciutat Vella. Van ser uns espectadors de luxe, que atenien amb paciència les parades i repeticions pròpies d’un assaig general. Alguns d’ells van quedar tan impressionats que van tornar a l’estrena, juntament amb tota la seva família.

IMG13

A la nit, el dia 25, ple a la sala. El públic era una mescla entre veïns, familiars, artistes, curiosos i públic totalment desconegut. Després de l’actuació, es va estrenar el documental que la productora Otoxo va realitzar sobre aquest projecte. Va ser una estrena molt emotiva. Esperem poder compartir aviat aquest documental per la xarxa.

IMG14

Amb aquest bon sabor de boca, ens en vam anar de vacances a l’agost, a gaudir d’un merescut descans.

El taller es va reprendre el 18 de setembre. Algunes d’elles tornaven amb diferents dolors. Els seus cossos estaven ressentits per no haver fet els exercicis durant la parada per vacances. Ben d’hora es va solucionar en tornar a l’activitat als tallers!

El dia 12 d’octubre, les nostres iaies van ser convidades a participar en un altre projecte comunitari, que té lloc a Viladecans i Manresa, i que va fer la seva primera presentació a la Fira Mediterrània de Manresa. Aquest projecte està dirigit per Isabel Ollé i Quim Cabanilles, també directors i professors del nostre projecte comunitari.

IMG15

El dia 18 d’octubre van participar en l’acció artística reivindicativa “No a l’Hotel Rec Comtal”, una acció preparada conjuntament amb la Plataforma de veïns contra l’Hotel Rec Comtal, per poder parar la construcció d’aquest desproporcionat hotel i reivindicar la residència pública i espais socials i culturals per a la gent gran del barri.

IMG16

El dia 26 d’octubre vam celebrar la barbacoa anual amb els veïns de l’Antic Teatre. Un cop a l’any, els veïns més pròxims del nostre espai són convidats a menjar una barbacoa al jardí de l’Antic Teatre. És una manera de conèixer-nos els uns als altres i passar un dia en comunitat amb els nostres veïns i col·laboradors. Elles també van ser convidades, com no!

IMG17

Just el dia 22 de novembre, de nou vam tornar a participar en una acció reivindicativa. Es tractava de la Jornada Familiar en motiu del día internacional contra la violència de gènere, orgnitzat per la Taula de Dones del Casc Antic, en la que es va poder presentar un petit fragment del seu treball artístic.

IMG18

Aquests últims dies de novembre les nostres iaies estan immerses en la preparació de la nova mostra que es podrà veure a l’Antic el pròxim dia 5 de desembre. Es tractarà de la seva setena mostra al públic a la sala de l’Antic Teatre. Després de tot aquest any de feina intensa, segur que serà molt interessant el que podrem veure aquest dia a l’Antic Teatre!!

Pròxima actuació:

5 de desembre de 2014

20 h

Taquilla inversa

Antic Teatre c/Verdaguer i Callís, 12, Barcelona