— MuroTRON

Si no vols pols no vinguis a l’era

1 juliol-22 agost | Mas nyamnyam

El cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’, sorgeix com a iniciativa de l’associació cultural nyamnyam, ubicada a Mieres (Girona) des del Maig de 2019. Amb aquesta proposta, obre portes el Mas nyamnyam, espai d’acció, pensament i trobada, dedicat a la cultura entesa de manera transversal. S’ubica al bell mig del poble, en un mas amb diversos espais interiors i exteriors, i compta amb una era central que dóna nom al projecte. El cicle té com a eix central les arts en viu, posant-les en diàleg amb el territori.

La proposta compta amb els artistes i les companyies El Conde de Torrefiel, Rubén Ramos Nogueira, Azkona&Toloza i Xavi Manubens. Forma part de l’Ona expansiva del Festival Sismògraf ‘20, i es realitza amb l’acompanyament de l’Ajuntament de Mieres i entitats locals. Es compta amb la complicitat d’altres projectes culturals del territori de naturalesa semblant: Nau Côclea (Camallera), Ü del Bac (Vall del Bac), Cultural rizoma (Celrà), Mutte (Convent de Pontós), i amb el suport de la Diputació de Girona.

L’associació cultural nyamnyam va ser creada el 2012 pels artistes Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció i l’intercanvi de coneixement en cada context (g)local en el qual treballen. En aquest encreuament entre arts en viu, pensament i gastronomía crítica, pedagogies i interacció social, creen situacions per a activar o recuperar modes de relació en un sentit holístic, incorporant organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions, etc. Han realitzat i compartit els seus projectes a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa, Noruega, Grècia, Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Equador. + info www.nyamnyam.net

Programació

1 juliol: A l’encontre, fer camí en direcció contrària per trobar-se

Amb aquest acció s’inicia el cicle i es vincula amb altres projectes culturals del territori. Es tracta de sortir a peu des de les diferents ubicacions geogràfiques per tal d’arribar ‘A l’encontre’ al Mas nyamnyam a Mieres. Són recorreguts entre dos i tres dies, on el públic es podrà sumar en diferents punts per gaudir de les accions artístiques. A més, també s’organitza un berenar-sopar a l’aire lliure al Mas nyamnyam, on es posarà en comú les experiències viscudes durant el camí.

19:30h Berenar-sopar Mas nyamnyam

Més informació ramals i activitats: Veure PDF
Inscripcions berenar-sopar 1 de Juliol: i@nyamnyam.net

Organitza: Nau CôcleaÜ del BacCultural rizomaMutte culturalnyamnyam.

3 juliol: Portes obertes Mas nyamnyam i presentació del cicle


Portes obertes de l’Associació Cultural nyamnyam. Durant la tarda, es podran visitar els diversos espais del Mas, on trobareu vídeos a càrrec del col·lectiu De-Gènere i Líquida Frames, l’artista Job Ramos i el propi col·lectiu nyamnyam. A l’hora de berenar, es farà una presentació del cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’.

Portes Obertes de 16h a 20h
Berenar a les 18h

Activitat gratuïta amb el suport de l’Ajuntament de Mieres.

4-5 juliol: El Conde de Torrefiel: Se respira en el jardín como en un bosque

‘Se respira en el jardín como en un bosque’ és una peça de teatre per a un sol espectador el qual ocuparà els dos rols essencials de l’art en viu: actuar i mirar. La peça reflexiona sobre la distància social imposada per l’actual crisi i crea un retrat de les condicions distòpiques que s’han convertit sobtadament en la nova normalitat.

Diverses sesions de 17:30h a 19:30h

Comprar entrada

+ info El Conde de Torrefiel

18-19 juliol: Rubén Ramos Nogueira: Schumann Amateur

‘Schumann Amateur’ és el tercer capítol de la trilogia ‘Amateur’. El punt de partida és la vida i l’obra de Clara Schumann, destacada pianista i compositora del segle XIX. La seva història permet endinsar-se en el territori de l’amor, de la bogeria i de l’espinós assumpte de la intimitat. Posa el focus sobre dos temes socials que promouen l’emancipació: la pràctica artística amateur com a camí personal alliberador no subjecte als dictats de l’economia i el paper silenciat de la dona en la Història de l’art.

Clara Schumann assecava les flors que li entregaven després de tocar en els seus concerts, i va realitzar un herbari catalogant aquestes flors que eren recol·lectades a la natura, ja que en aquella època no existien les floristeries. Aquesta acció se situa a Mieres localitzant les plantes i flors que Clara Schumann recopilava en una altra geografia i moment històric, per a fer-les presents avui dia.

Passejada i reconeixement de plantes pels voltants de Mieres a les 18:30h
Peça ‘Schumann Amateur: Cara B’ 20h
Comprar entrada

+ info Rubén Ramos Nogueira

1 agost: Azkona & Toloza: Ollas comunes

‘Olles comuns | Quieñe cuchral mu! Afum hial aiñ’ és un viatge dels d’abans, dels que es planificaven sense recórrer a la Lonely Planet. Un viatge d’aquells on et passaves mesos, potser anys, llegint tot el que trobaves sobre el teu futur destí mentre preguntaves sense parar a aquells que alguna vegada havien trepitjat el territori. Aquest viatge a Puelmapu, territori ancestral del poble maputxe, inclou la reconstrucció d’un paisatge que mai vas trepitjar, la visita a un bosc de pehuenes invisibles i la reescriptura de la història d’un poble que expliquen que mai va existir.

Activitat de 18:30h a 20:30h. Inici Mas nyamnyam i posterior circulació per diversos indrets.
Comprar entrada

22 agost: Xavi Manubens: Under Construction

‘Under Construction’ és una instal·lació en directe, una deriva de paisatges que estan en constant transformació, i la creació d’una atmosfera incerta i invasiva. Aquest projecte busca fabricar el que ja és aquí: una coreografia plena de fissures, desplegaments, fluxos i superposicions, en un intent per ubicar-nos i fer-nos presents en el món. Aquesta peça transgeneracional formarà part de la Festa Major de Mieres i es portarà a terme a la plaça major del municipi.

Activitat gratuïta amb el suport de l’Ajuntament de Mieres.

Mas nyamnyam

El col·lectiu nyamnyam ha decidit traslladar la seva base d’operacions a Mieres, una població de poc més de 300 habitants a només uns quilòmetres d’Olot i Banyoles. Al mig del poble hi ha la seu de l’associació, d’una extensió de més de 400 m2 i amb diversos espais, que acullirà durant tot l’any processos de creació, trobades, intervencions i tallers, per a promoure el treball transdisciplinar.

Per primera vegada, les portes del mas s’obren al públic, amb una mostra del treball d’alguns dels artistes amb qui col·laboren. L’objectiu és doble: per una banda donar a conèixer el projecte als veïns, veïnes i al públic general, i per una altra promoure pràctiques artístiques situades que modulin en funció d’on, com, quan i amb qui es produeixen.

Totes les propostes que es presenten al cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’ tenen el focus posat en aquesta vinculació amb el territori, i estan adaptades a l’entorn (tant humà com no humà) que envolta el Mas nyamnyam. En aquest sentit, el projecte treballa a partir de la memòria del mas, com a centre de producció i vida. En ell, per exemple, es batia el cereal, s’elaboraven estris i es cultivaven aliments. Ara, això es transforma en maneres de trillar col·lectivament, revisant i situant la història.

Un altre dels punts de reflexió és el de descentralitzar la cultura i no fer-la quelcom exclusiu de les grans metròpolis. El mas es converteix en un espai que permet la dilatació del temps i l’espai, i que facilita les condicions per a compartir els processos de creació i els seus resultats. Això no suposa un aïllament o negació del vincle amb la ciutat, sinó de pensar aquesta relació en retroalimentació.

>+ info i transports