Dimissió en massa al CoNCA «en defensa del CoNCA»

10 dels 11 membres del consell plenari del CoNCA han dimitit. Ho anuncien amb un comunicat que porta per títol «En defensa del CoNCA».

En defensa de la cultura

La presentació a tràmit, per part del Govern de la Generalitat, del Projecte de Llei d’Agilitat i Reestructuració Administrativa, suposa un canvi substancial d’aquest model. En aquest sentit, pretén estroncar els tímids avenços en la desgovernamentalització de les polítiques de suport i promoció de la creativitat, aspira a reorganitzar de bell nou les polítiques culturals públiques a través d’una recentralització política i administrativa; i suposa una involució perquè retorna tot el poder de les polítiques culturals i de la concessió de tots els ajuts als responsables polítics de la Conselleria de Cultura.

Els arguments esgrimits per buidar el CoNCA de les seves competències són els criteris d’estalvi i d’eficiència. Tanmateix, el nou model que proposa el Projecte de Llei no suposa cap estalvi, ja que els ajuts continuaran atorgant-se seguint els procediments a què obliga la llei, però ja directament des de la Conselleria, amb el risc afegit que els criteris no prioritzin la valoració artística. Així mateix, el nou model no implica automàticament una major eficiència, la qual d’altra banda ja és un objectiu prioritari del CoNCA, i sí, en canvi, una menor garantia de transparència i d’objectivitat. Això és encara més evident quan la Conselleria de Cultura no té previst incloure ara per ara l’Institut Català d’Indústries Culturals (ICIC) dins la nova estructura que concentrarà totes les subvencions, l’anomenada “Finestreta única”, quan els seus ajuts, amb diferència els més importants que dóna la Conselleria, són, l’any 2010, 42 milions d’euros, que representen un 44% dels ajuts atorgats per la Conselleria.

El comunicat complert aquí.

Esta entrada fue publicada en Todo lo demás. Guarda el enlace permanente.

3 Respuestas a Dimissió en massa al CoNCA «en defensa del CoNCA»

  1. Más leña al fuego. Extracto del artículo de La Vanguardia titulado «Las subvenciones de Cultura serán otorgadas por una comisión de tres personas públicas», después de la comparecencia del conseller Ferran Mascarell para valorar la dimisión en bloque del CoNCA:

    «Cada una de las subvenciones que da la Conselleria de Cultura de la Generalitat será supervisada y otorgada por una comisión de tres personas, cuyos nombres serán públicos, según ha avanzado este lunes el conseller Ferran Mascarell.

    Tras comparecer para valorar la dimisión del plenario del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Mascarell ha indicado que el proyecto de una oficina que funcione como una ‘ventanilla única’ –que dará las ayudas que hasta ahora daba el CoNCA– estará comandado por tres personas para cada convocatoria.

    Una de ellas será nombrada por la Conselleria, la otra por el CoNCA, y la tercera será un técnico, una persona de prestigio en el sector correspondiente que se elegirá por consenso entre ambas instituciones.»

    El artículo completo:

    http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20111107/54237902409/las-subvenciones-de-cultura-seran-otorgadas-por-una-comision-de-tres-personas-publicas.html?mid=5222

  2. Article de Xavier Montanyà a a VilaWeb sobre la reacció del conseller de cultura Ferran Mascarell:

    «Ha superat el Fraga Iribarne de ‘la calle es mía’, amb unes declaracions que, en essència, van més enllà d’un simple ‘la cultura és meva’. Van a l’infinit. A l’absolut i absolutista ‘la cultura sóc jo’.»

    http://www.vilaweb.cat/mailobert/3947537/mascarell-cultura-ell.html

Los comentarios están cerrados.