COMUNICAT DE L’ANTIC TEATRE SOBRE L’EXPROPIACIÓ DEL LOCAL DE VERDAGUER I CALLÍS, 12

COMUNICAT DE L’ANTIC TEATRE SOBRE L’EXPROPIACIÓ DEL LOCAL DE VERDAGUER I CALLÍS, 12

/cat/ Des de l’Antic Teatre volem fer pública la nostra valoració respecte al comunicat recent de l’Ajuntament de Barcelona que anuncia l’expropiació del local del carrer Verdaguer i Callís, 12, amb la voluntat de convertir-lo en un nou equipament cultural de titularitat pública.

Agraïm a l’Ajuntament de Barcelona que hagi iniciat el procés d’expropiació del local de l’Antic Teatre, un pas necessari per garantir-ne l’ús públic i preservar-lo com a espai cultural. I que es reconegui el valor d’aquest lloc singular dins del teixit artístic i comunitari del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i esperem que aquest gest institucional sigui només l’inici d’un compromís real amb el projecte que li dona vida.

Tanmateix, volem deixar clar que aquest valor cultural no s’entén sense el projecte que durant més de vint anys ha dut a terme l’Antic Teatre: una activitat cultural arrelada al territori, de suport decidit a la creació escènica contemporània independent i de proximitat, amb una programació constant, compromesa i amb una clara vocació de servei públic.

Ens preocupa que el comunicat oficial no posi en relleu el paper fonamental que ha tingut i té l’Antic Teatre en la consolidació d’aquest espai com a referent cultural. És aquest projecte —iniciat, gestionat i sostingut per un equip de treballadores i col·laboradores del sector cultural— el que ha convertit aquest lloc en un centre de creació actiu, reconegut i estimat per la comunitat artística i veïnal, no pas una infraestructura buida que ara s’omplirà de contingut. El risc, per tant, és que es desvinculi l’espai del projecte que li dona sentit.

Reclamem, per tant, el reconeixement explícit de la lluita política i cultural que, durant més de vint anys, ha dut a terme l’Antic Teatre per preservar aquest espai i aconseguir el seu reconeixement com a patrimoni cultural de Barcelona. Gràcies a aquesta persistència i a dues votacions al plenari municipal van garantir la Modificació del Pla General Metropolità aprovada l’abril de 2023. Aquesta fita no ha estat una iniciativa espontània institucional, sinó el resultat directe de la pressió, el treball constant i l’organització política de l’equip de l’Antic Teatre. Per això, exigim la participació directa i vinculant de l’Antic Teatre en la definició del futur d’aquest espai, per garantir-ne la continuïtat real i no només formal. Sense aquest reconeixement i sense aquest compromís, la preservació que es proclama pot acabar sent una forma de despossessió cultural.

Des de l’Antic Teatre continuarem defensant la cultura de base, la creació independent i la relació viva amb el barri. No ens aturarem fins que aquest espai no sigui reconegut i consolidat com una Casa de Cultura o una Fàbrica de Creació, amb un conveni de gestió que reflecteixi els valors i la trajectòria que l’han fet possible. Perquè preservar un espai és també preservar el projecte que l’ha mantingut viu, i garantir-ne el futur passa per reconèixer el passat i escoltar a qui l’ha construït des de dins. 

Estem preparant i us convidarem a la nostra roda de premsa específica sobre aquest “tema”.

#LANTICNOESTOCA

 

/cast/

Desde el Antic Teatre queremos hacer pública nuestra valoración respecto al reciente comunicado del Ayuntamiento de Barcelona que anuncia la expropiación del local de la calle Verdaguer i Callís, 12, con la intención de convertirlo en un nuevo equipamiento cultural de titularidad pública.

Agradecemos al Ayuntamiento de Barcelona que haya iniciado el proceso de expropiación del local del Antic Teatre, un paso necesario para garantizar su uso público y preservarlo como espacio cultural. Y que se reconozca el valor de este lugar singular dentro del tejido artístico y comunitario del barrio de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Esperamos que este gesto institucional sea solo el inicio de un compromiso real con el proyecto que le da vida.

Sin embargo, queremos dejar claro que este valor cultural no se entiende sin el proyecto que durante más de veinte años ha llevado a cabo el Antic Teatre: una actividad cultural arraigada al territorio, de apoyo decidido a la creación escénica contemporánea, independiente y de proximidad, con una programación constante, comprometida y con una clara vocación de servicio público.

Nos preocupa que el comunicado oficial no destaque el papel fundamental que ha tenido y tiene el Antic Teatre en la consolidación de este espacio como referente cultural. Es este proyecto —iniciado, gestionado y sostenido por un equipo de trabajadoras y colaboradoras del sector cultural— el que ha convertido este lugar en un centro de creación activo, reconocido y querido por la comunidad artística y vecinal, no una infraestructura vacía que ahora se llenará de contenido. El riesgo, por tanto, es que se desvincule el espacio del proyecto que le da sentido.

Reclamamos, por tanto, el reconocimiento explícito de la lucha política y cultural que, durante más de veinte años, ha llevado a cabo el Antic Teatre para preservar este espacio y conseguir su reconocimiento como patrimonio cultural de Barcelona. Gracias a esta persistencia y a dos votaciones en el pleno municipal se garantizó la Modificación del Plan General Metropolitano aprobada en abril de 2023. Este hito no ha sido una iniciativa institucional espontánea, sino el resultado directo de la presión, el trabajo constante y la organización política del equipo del Antic Teatre. Por eso, exigimos la participación directa y vinculante del Antic Teatre en la definición del futuro de este espacio, para garantizar su continuidad real y no solo formal. Sin ese reconocimiento y sin ese compromiso, la preservación que se proclama puede acabar siendo una forma de desposesión cultural.

Desde el Antic Teatre seguiremos defendiendo la cultura de base, la creación independiente y la relación viva con el barrio. No pararemos hasta que este espacio sea reconocido y consolidado como una Casa de Cultura o una Fábrica de Creación, con un convenio de gestión que refleje los valores y la trayectoria que lo han hecho posible. Porque preservar un espacio es también preservar el proyecto que lo ha mantenido vivo, y garantizar su futuro pasa por reconocer el pasado y escuchar a quienes lo han construido desde dentro.

Estamos preparando y os invitaremos a nuestra rueda de prensa específica sobre este tema.

#LANTICNOESTOCA

 

/eng/

ANTIC TEATRE COMMUNIQUE REGARDING THE EXPROPIATION OF THE PREMISES AT VERDAGUER I CALLÍS, 12

We at Antic Teatre would like to make known our evaluation of the recent communique from Barcelona City Council announcing the expropriation of the premises at no.12, Verdaguer i Callís street, with the aim of making it into a new, public cultural venue.

We are grateful to Barcelona City Council for initiating this expropriation process for the Antic Teatre premises, a necessary step to ensure its continued public use and preservation as a cultural establishment, and recognition of the value provided by this unique venue within the artistic and community infrastructure of the Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera neighbourhood. We hope that this gesture from the authorities marks the start of a genuine commitment to this project that contributes so much to the community.

At the same time, we would like to make clear that there can be no cultural value without the actual project that Antic Teatre has been running for more than twenty years: cultural activities rooted in the community, providing decisive support to contemporary, independent and local performance creation, with a continuous and committed programme of a clear public service character.

We are concerned that the official communique does not highlight the fundamental role played by Antic Teatre in the consolidation of this venue as a cultural reference. It is our project – initiated, managed and maintained by a team of workers and collaborators from the cultural sector – that has turned the premises into an active centre for creation, recognised and loved by the local and artistic communities; it is not an empty building waiting to be filled with content. The risk, we believe, is that the venue be disassociated from the project that gives it meaning.

We therefore request the explicit recognition of the political and cultural struggle that Antic Teatre has carried out for more than twenty years in its efforts to save the venue and obtain recognition of its value as part of the cultural heritage of Barcelona. Thanks to these constant endeavours and two votes in the municipal plenary sessions, we were included in the Modification of the General Metropolitan Plan approved in April 2023.  This achievement was not a spontaneous initiative on the part of the authorities, but a direct result of the pressure, constant work and political organisation of the Antic Teatre team.  For this reason, we demand the direct and binding participation of Antic Teatre in the future definition of this venue, in order to guarantee a real, and not merely formal, continuity for our project. Without such recognition or commitment, the announced preservation could end up as a form of cultural dispossession.  

We at Antic Teatre will continue to defend grassroots culture, independent creation and a live relationship with our neighbourhood. We will not rest until this venue is recognised and consolidated as either a House of Culture or a Creation Factory, with a management agreement that reflects the values and trajectory that have made it possible in the first place. Because saving a venue is also about saving the project that has given it life, and guaranteeing its future needs to be based in recognising its past and listening to those who have built it up from the inside. We are preparing, and will invite you to, our press conference specifically on this subject.

#LANTICNOESTOCA