— MuroTRON

Ganivet de Laia Estruch

‘Ganivet’ es podrà visitar a la Fundació Joan Brossa des del 16 de setembre de 2020 fins al 31 de gener de 2021, de dimarts a diumenge, de 16 a 21h. i l’entrada és lliure i gratuïta.

‘Gabinet Brossa’ és una iniciativa que neix de la Fundació Joan Brossa el 2020 amb la proposta ‘Ganivet’ de Laia Estruch. Es tracta d’un programa que té la voluntat de fer dialogar l’obra del poeta amb la d’altres creadors contemporanis, provinents de disciplines creatives diverses, i de generar noves lectures a partir de Brossa des de la creació. Així doncs, la Fundació ha encarregat a l’artista i performer Laia Estruch que connecti amb Brossa i que concebi una intervenció especialment pensada per a l’espai. Es tracta d’un encàrrec concret i atrevit que parteix de l’univers creatiu brossià per allunyar-se’n: un projecte de recerca creativa coordinat des de la Fundació que materialitza el “fer brossià” i que representa uns determinats valors i unes maneres molt específiques de concebre la creació.

Estruch planteja un escenari-partitura enlairat, que no permet tocar de peus a terra, per reivindicar la condició aèria de la veu i del cos. Com a aspectes destacables del projecte cal apuntar que és la peça més pesada concebuda fins al moment per l’artista i, a la vegada, la primera creació que es penja del sostre. La complexitat tècnica de la proposta confereix molta singularitat a la peça. A nivell conceptual, ‘Ganivet’ és un escenari ple d’indicacions tatuades al cos que funcionen com una mena de partitura per a l’artista i per a l’espectador i que contribueixen a facilitar-ne el trànsit: un espai personatge que, a la vegada, és el guió i la partitura i també l’anunci del projecte. El conjunt està format per una plataforma inestable que balla i posa en risc l’intèrpret que sosté el cos al damunt de les “costelles”, de la pell tatuada i plena de cicatrius, de l’escenari. D’una banda, l’escenari construeix espais transitables on poder agafar-se i, a la vegada, posa en risc la veu i el cos. De l’altra, les indicacions, a mode de jeroglífics o instruccions, són continguts textuals i gràfics concebuts per Estruch i soldats, a cegues, per Carles Pujol. La fragilitat i la resistència conviuen a la sala per donar pas a una veu que lluita per agafar-se a la matèria i a l’espai.

A banda de la intervenció escultòrica de l’espai, Estruch ha pensat un conjunt d’accions i d’intervencions que podran anar activant i/o transformant la sala durant el temps en què s’aculli la proposta. Es tracta d’un total de tres accions adreçades a públic divers per tal de contribuir a obrir l’espai i els processos creatius a tothom. A la vegada, han estat calendaritzades dues sessions en què l’escenari serà activat amb la voluntat de possibilitar el viatge del visitant des de la veu i el cos, amb l’acompanyament i la presència de l’artista. El projecte ‘Ganivet’, a més, s’acompanya d’un programa de mediació adreçat especialment a centres educatius de secundària.

Programa públic

  • Inauguració. Dimecres 16 de setembre de 2020 a les 18.30h.
  • Performance (públic docent). Dimecres 30 de setembre d e 2020 a les 18h.
  • Performance (públic general). Dimecres 4 de novembre de 2020 a les 18.30h.
  • Activació de l’escenari (públic general). Dissabte 14 de novembre de 2020 a les 19h. (Nit dels Museus).
  • Performance (públic familiar). Dissabte 19 de desembre a les 17h.
  • Activació de l’escenari (públic general). Dissabte 30 de gener de 2021 a les 19h.
  • Cloenda. Diumenge 31 de gener de 2021