Millorant els Ajuts del CoNCA

 

Millorant els Ajuts del CoNCA  algunes propostes fetes desde

«Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts»

esto lllegara a la CoNCA, pero servira de algo????

es solo opinión personal…

 

Comentaris a les convocatòries d’Ajuts del

Consell Nacional de la Cultura i de les Arts

 

Calendari

 La convocatòria d’ajuts als projectes creatius hauria de sortir a principis d’any hauria d’estar oberta tot l’any i resoldre’s en dues o més vegades.

 La pàgina web del CoNCA hauria d’explicar el calendari de convocatòries i avançar informació amb la màxima antelació possible.

 El termini de presentació de sol·licituds d’ajuts –entre la seva publicació al DOGC i el tancament- de 30 dies com a mínim.

 La convocatòries haurien de sortir amb prou antelació com per que al mes de Gener s’haguessin resolt. D’aquesta manera l’artista/agent/col.lectiu podrien conèixer l’import de l’ajut des d’un principi i planificar el treball durant tot l’any.

 Determinats projectes i programes artístics o associatius necessiten un suport econòmic de mitja durada per planificar l’activitat i assegurar la seva conclusió o continuïtat. En aquests casos cal establir convenis plurianuals que contemplin un suport econòmic de –com a mínim- tres anys.

 Publicitat de les convocatòries

 El CoNCA hauria de comptar amb una pàgina web amb domini propi i diferent al del Departament de Cultura i MC.

 Hauria de destacar les convocatòries d’ajuts amb el màxim d’informació possible. Transparència pel que fa als recursos econòmics i composició dels jurats o panells, criteris, etc.

 Hauria d’incloure exemples de projectes, pressupostos, formularis i ser molt pedagògica.

 Una línea pròpia de news letter hauria d’informar puntualment sobre l’aparició de convocatòries. Les associacions i col.lectius haurien de col·laborar rebotant aquesta informació a creadors, gestors, agents, etc.

 Recursos

 El CoNCA ha d’informar sobre l’import econòmic o pressupost atribuït a totes i cadascuna de les seves convocatòries d’ajuts. Conservar les resolucions a la seva pàgina web com a mínim 5 anys..

 El pagament dels ajuts hauria de realitzar-se en el termini màxim un mes després de la resolució i el percentatge restant a la finalització del projecte, com a màxim un mes després de la presentació de la memòria.

 Jurats

 Els jurats o panells han d’estar constituïts per diversos experts de cada àmbit de manera que s’asseguri el debat, la confrontació, el consens o les majories.

 El CoNCA ha de facilitar informació sobre la composició dels diferents jurats i els criteris de la seva selecció i qui l’ha determinat..

 La composició dels jurats ha de ser pública.

 La composició dels jurats o panells ha de variar a cada convocatòria.

 Es proposa la creació d’una base de dades que reculli els noms i perfil de persones expertes i susceptibles de formar part dels jurats o panells del CoNCA. Aquesta base estarà oberta a la incorporació de candidats presentats per les associacions i col·lectius o per iniciativa pròpia dels candidats.

 Els jurats han de comptar amb criteris de valoració i línies d’actuació específica per a cada sector. Hi ha d’haver –per dir-ho d’una altra manera- una política cultural darrera les convocatòries i resolucions dels ajuts.

 Cal diferenciar entre el suport a les produccions emergents i les estables o consolidades.

 Els jurats o panells han de tenir capacitat plena per avaluar i decidir sobre els projectes o produccions i han d’enviar una proposta que haurà de ratificar la Comissió d’Ajuts del CoNCA:

 Remuneració del creador. Despeses atribuïbles al projecte

 La remuneració del creador en activitats de recerca, producció o difusió s’ha de contemplar.

 Les despeses d’adquisició d’equips i material necessaris per l’execució del projecte han de ser contemplades en totes les línies. Es proposa obrir una línea específica d’ajuts a l’adquisició o renovació d’equips, software, etc per a creadors.

 

L’obtenció de col·laboracions en espècies per a un projecte o programa (cessió d’espais, donació de materials o equips, treball voluntari, etc.) hauria de quantificar-se econòmicament i servir de justificant.

 Caldria estipular un percentatge de l’import total de l’ajut no justificable per incloure els honoraris de l’artista, l’adquisició d’equips o les petites despeses de col.laboradors –sovint voluntaris- que ajuden a l’artista.

 Caldria adaptar les línies d’ajuts d’activitats on s’acullen espais de creació i dinamització cultural i associacions de professionals perquè es pugui justificar la necessitat d’una estructura de gestió (personal, lloguer, despeses d’oficina, equips informàtics…) per realitzar les activitats que moltes d’elles són immaterials: seguiment de polítiques

 Observació de les bones pràctiques professionals

 Els beneficiaris dels ajuts del CoNCA hauran d’observar els codis de bones pràctiques professionals, convenis col·lectius o qualsevol altre marc d’autoregulació sectorial. Aquest indicador hauria de ser una condició per accedir als ajuts del CoNCA. Ens remetem al treball “L’Estatut de l’Artista”, elaborat per el Bufet Bergós, per encàrrec del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

 Avaluació-seguiment

 El CoNCA ha de propiciar una cultura de l’avaluació i l’autoavaluació dels projectes o produccions que han obtingut el seu suport econòmic.

 Cada projecte o producció finançada pel CoNCA hauria d’estar inclosa a la web amb un informe executiu. S’han de generar bases de dades consultables.

 El seguiment i avaluació dels projectes i produccions finançades pel CoNCA hauria de fomentar l’aprenentatge i la superació dels seus beneficiaris.

Propostes

 Obrir un debat i amb les associacions professionals dels creadors i agents per avaluar i millorar les properes convocatòries d’ajuts. Informar públicament dels resultats d’aquesta col·laboració.

 Conèixer l’estudi recent que, sobre aquest assumpte, ha redactat l’empresa ARTImetria per encàrrec del Consejo Vasco de la Cultura.

 

 

Acerca de Semolínika Tomic

cat/// esp/// eng///____________ Semolinika Tomic és artista multidisciplinar d'origen croat que viu a Barcelona des de 1985. Després de treballar amb diverses companyies i artistes, i amb una experiència de vuit anys amb la companyia La Fura dels Baus (1995-2003), el 1998 crea la seva pròpia companyia, i des de 2003 dirigeix L'Antic Teatre - L'Espai de Creació, a Barcelona. En les seves creacions: Lenin is Mine?, Descobrint Lenin a l'Antàrtida, Body Safe(er), Sexe, futbol & altres coses importants...,
On som?, Géminis, Oxigen, Coto de Casa desenvolupa un treball personal basat en la seva pròpia experiència. ____________________________________________________ Semolinika Tomic es artista multidisciplinar, de origen croata que vive en Barcelona desde 1985. Después de trabajar con varias compañías y artistas, y con una experiencia de ocho años con la compañía La Fura (1995-2003), en 1998 crea su propia compañía, y desde 2003 dirige Antic Teatre - Espai de Creació, en Barcelona. En sus creaciones: Lenin is Mine?, Descubriendo Lenin en la Antártida, Body Safe (er), Sexo, fútbol & otras cosas importantes ..., 
 Dónde estamos?, Géminis, Oxígeno, Coto de Casa... desarrolla un trabajo personal basado en su propia experiencia.______________________________________ Semolínika Tomic is a multidisciplinary artist, born in Croatia and living in Barcelona since 1985. After working with several companies and artists, and an experience of eight years with the company La Fura dels Baus (1995-2003), in 1998 he founded his own company, and since 2003 directs the Antic Teatre -Espai de Creacio in Barcelona. In his creations Lenin is Mine?, DISCOVERING LENIN AT THE ANTARCTICA , Body Safe (er), Sex, football & other important things ... 
 (¿WHERE WE ARE?), Gemini, Oxygen, Coto de Casa developing a personal work based in his own experience.
Esta entrada fue publicada en General. Guarda el enlace permanente.

Una Respuesta a Millorant els Ajuts del CoNCA

  1. carma dijo:

    semo, gracias por enviarlo ¡
    lo habeis hecho llegar al ConCa des del Consell de les Arts ?
    estará bien que reciban más críticas por otros lados, (que en el fondo son más de lo mismo)

Los comentarios están cerrados.