2ª Secció Irregular: Sharing Research

En el projecte europeu Sharing research, producing knowledge es convida un artista a co-comissariar una sessió de la Secció Irregular en relació a un tema que estigui investigant. Un cop es posa en comú la investigació amb el públic, l’artista retorna la temporada següent per mostrar la peça que ha desenvolupat amb la informació recollida.

Aquesta primera sessió de Sharing research, producing knowledge està co-comissariada per l’equip de la Secció Irregular i Marc Vives. En el marc d’una investigació entorn a llocs per a la trobada i la festivitat, Marc Vives assenyala per a aquesta sessió diversos períodes històrics concrets: la popularització de la frenologia i el magnetisme animal als anys 1840 a Barcelona; l’aparició en el terreny musical d’allò que alguns etiquetaren com a rock progressiu a finals dels anys 60 i una recerca al voltant de les edicions produïdes per grups autogestionats d’ètica feminista-cuir entorn de la relació música-dibuix a partir dels anys 90.

Malgrat aquests fenòmens no estan relacionats de manera històrica, tots tenen en comú la formació de comunitats i una preocupació molt particular per la disposició dels cossos a l’espai.

Aquesta 2a sessió de Secció Irregular surt del Mercat de les Flors i es durà a terme a la Finca Sansalvador, obra que l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol, encarregada pel doctor Salvador Sansalvador el 1910, per comercialitzar l’aigua amb suposades propietats curatives que brollava al terreny. Cada dia es farà una visita guiada a la Finca Sansalvador a càrrec del Taller d’Història de Gràcia, seguida d’una conferència diferent cada día, a càrrec de Gelen Jeleton , Àlex Gómez-Font i Annette Mülberger.

14 de gener : UNA ARXIVA DEL DIY, per Gelen Jeleton

El meu projecte de tesi consisteix a crear un arxiu físic (itinerant o amb la seva versió local) i digital (online) d’edicions produïdes per iniciatives, associacions, col·lectius o grups autogestionats d’ètica feminista-cuir entorn de la relació música-dibuix. El seu punt de partida i reflexió és “*Riot Grrrl” a Olympia (Washington) als anys 90 i la seva influència i traducció “aquí”.

Gelen Jeleton (María Ángeles Alcántara Sánchez, Murcia, 1975), realitza la seva pràctica artística juntament amb Jesús Arpal Moya (Barakaldo, 1972) al “Equip Jeleton” des de 1999. Va estudiar “Belles arts” a Cuenca (UCLM, 1998), va fer els cursos de postgraduat en el “Departament de Dibuix” de la “Facultat de Belles arts” de Barcelona (UB, 2002) al voltant del simbolisme renaixentista i la alquímia.  Prepara la seva tesi doctoral amb la creació d’un “Arxiu DIY (fes-ho tu mateixa) música i dibuix en iniciatives autogestionades i les seves edicions” en la “Facultat de Belles arts” de Múrcia (UM). En l’actualitat es troba becada pel PUEG (Programa Universitari d’Estudis de Gènere) a la UNAM (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic) a Ciutat de Mèxic.

14enero

15 de gener: BARCELONA ESCENA: ORÍGENES, ROCK Y PSICODELIA,per Àlex Gómez-Font

 A finals dels anys seixanta del passat segle, el rock progressiu, la contracultura i el moviment hippie van irrompre amb força per esdevenir el referent d’un nou moviment social, la joventut, que per primera vegada s’organitzava i participava del que estava succeint. A casa nostra, Barcelona fou el punt d’entrada d’aquesta revolució social que a través de la música prengué posicions. Partint d’espais i llocs tan diferents i aparentment inverossímils com l’església de Sant Medir al barri de Gràcia, el port, la llibreria el Hogar del Libro, o el parc de la Ciutadella veurem com tot aquest fenomen va arrelar a Barcelona i expandir-se per tota la península.

Àlex Gómez-Font es defineix com un autodidacte inquiet. Ha escrit i escriu llibres, també en coordina els d’altres autors. Ha produït i produeix a diferents artistes musicals. Ha recuperat i recupera gravacions històriques per diversos segells discogràfics per tal de reeditarles i posar-les en context. Ha treballat a premsa escrita, ràdio i televisió. Com a fotògraf la seva sèrie dedicada a flamencs s’ha exposat a diferents espais de la geografia espanyola i francesa. Una de les seves sèries de retrats flamencs s’exposa permanentment als Estats Units.
15enero

 16 de gener: ÒRGANS CEREBRALS I FLUIDS MAGNÈTICS PER LA TERÀPIA PSICOLÒGICA, per Annette Mülberger

Al llarg de les últimes dècades del segle XVIII el mesmerisme i la frenología van aparèixer com a noves pràctiques de diagnòstic i mètodes de curació, plantejats com a alternatives als mètodes de la medicina oficial. El mesmerisme atribuïa l’efecte a una força invisible denominada “magnetisme animal”, mentre que la frenología suposava que la forma del crani reflectia una presència desigual de capacitats mentals. Malgrat forts crítiques i oposició, tals pràctiques van aconseguir estendre’s en la societat occidental. Al voltant de 1840 van arribar també a Barcelona on van fascinar un públic curiós, obert a noves idees i experiències.

Annette Mülberger és professora de la Universitat Autònoma de Barcelona on imparteix de forma regular un curs d’història de la psicologia. Com a membre del Centre d’Història de la Ciència (CEHIC) combina la seva docència amb la recerca. Entre més de 80 publicacions destaca el seu treball sobre la crisi de la psicologia, l’espiritisme i la parapsicologia, així com les primeres aplicacions de tests psicològics en l’àmbit escolar (més informació sobre el seu cv i les seves publicacions a academia.edu).
16enero

14, 15 i 16 de gener del 2015

19:00h

Finca Sansalvador (Passeig de la Mare de Deu del Coll, 79. Barcelona)

12€ – Aforament: 40 persones

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.