Queer Art: a Freak Theory

Aquest 10 i 11 de gener es presenta a la Secció Irregular un vídeo de Renate Lorenz i Pauline Boudry anomenat “Salomania”. Aquestes artistes alemanyes van mostrar la temporada passada “Charming for the revolution” a l’arxiu Re.act Feminism a la Fundació Antoni Tàpies. Aquesta peça estava interpretada per Werner Hirsh/Antonia Baehr.

Renate Lorenz és també autora del llibre “Queer Art: a Freak Theory”, on proposa una nova relació amb els “freak shows” del segle dinou i principis del vint, així com els conceptes de “travestisme radical”, “travestisme abstracte” o “travestisme transtemporal”. Us recomanem encaridament aquest volum i traduïm un fragment de la introducció.

queer-art-freak-theory-renate-lorenz-paperback-cover-art

“Per desenvolupar un discurs alternatiu de la diferència, em sembla necessari reivindicar un tractament històric de la diferència com a punt de partida per treballar-la de nou avui dia, en comptes de comprendre les històries d’exclusió i violència com alguna cosa del passat i reescriure-les amb imatges de feliç autoempoderament o discursos d’integració, tolerància i “orgull gai”. Es tracta d’evocar moments de pràctiques queer que, segons Douglas Crimp, van en contra de moviments d’homogeneïtzació, normalització i desexualització. Aquesta referència a la història de l’exhibició és tot i així una política arriscada, ja que implica invocar de nou aquesta història i donar-li una nova presència. Al mateix temps, una política així exigeix mirar aquesta història des d’una altra perspectiva, proposant-la com “altra” d’una manera que permeti percebre com a possible una aproximació utòpica a la diferència: una que abordi el problema de potser NO ser capaç d’assumir l’experiència de violència i exclusió que històricament es va dur a terme als “freak shows”.”

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.