CONTRA LA IMPOSICIÓ D’UN IMAGINARI CATASTRÒFIC

Imagen de In-presentable/La Casa Encendida

català//castellano

CONTRA LA IMPOSICIÓ D’UN IMAGINARI CATASTRÒFIC

Estimats amics/es,

Veiem aquests dies amb preocupació com s’està instal·lant en l’imaginari col·lectiu de la societat que les activitats relacionades amb el teatre seran de les últimes a poder tornar a reactivar-se en la desescalada que s’iniciarà el mes de maig.
Un imaginari que no sols s’ha instal·lat i s’encoratja des de les autoritats polítiques del país si no, i això és el que ens sembla mes inexplicable, entre els propis gestors i treballadors de les arts escèniques. En una espècie d’acceptació d’una maledicció vírica que haurem d’assumir.

Nosaltres pensem que cal treballar de forma absolutament contrària a aquesta percepció negativa que arriba a situar la reactivació del treball en les arts escèniques l’any 2021.

Pensem que hem de generar un imaginari i un calendari real de tornada al treball per a inici del mes de setembre sinó abans. I no com una possibilitat sinó com una realitat a la qual no renunciarem. El nostre treball consisteix justament a generar formes de trobada i per tant som un agent essencial per a desactivar els mecanismes de la por.

Tornar, evidentment, amb les mesures d’higiene i precaució que siguin necessàries i pactades per tots. Tornar, com tornaran aviat tants treballadors als seus treballs, amb mesures i assumint tots que compartirem també un cert risc col·lectiu inevitable.

Pensem que som nosaltres els que hem de marcar el ritme i exigir la tornada a l’activitat i ser proactius en el disseny de les formes i practiques que han de permetre aquest retorn de l’escènic, els assajos, les recerques, les residències, els seminaris, les trobades, les funcions i els bolos. Tot això ha de poder posar-se en marxa com es posarà en marxa la SEAT, els comerços, els bars i tantes altres activitats amb mesures i riscos compartits.

En aquest sentit pensem que els gestors, programadors i responsables públics de teatres, centres i institucions culturals haurien de posicionar-se públicament per a generar una estratègia clara, possible i conjunta, sent aquesta una oportunitat de crear espais de treball horitzontals i posibilitadors artista-insitució per a buscar solucions, per a l’ara i per al que està per venir, que ens permeti a tots/es reprendre la nostra activitat al setembre, si no abans, de manera segura i raonable.

En cas contrari, si l’imaginari catastròfic sobre l’escènic s’imposa, i es retarda molt el retorn a l’activitat, el resultat sí que serà un desastre.

Societat Doctor Alonso

CONTRA LA IMPOSICIÓN DE UN IMAGINARIO CATASTRÓFICO

Estimados amigos/as

Vemos estos días con preocupación como se está instalando en el imaginario colectivo de la sociedad que las actividades relacionadas con el teatro serán de las últimas en poder volver a reactivarse en la desescalada que se iniciará en el mes de mayo.

Un imaginario que no solo se ha instalado y se alienta desde las autoridades políticas del país si no, y eso es lo que nos parece mas inexplicable, entre los propios gestores y trabajadores de las artes escénicas. En una especie de aceptación de una maldición vírica que tendremos que asumir.

Nosotros pensamos que hay que trabajar de forma absolutamente contraria a esta percepción negativa que llega a situar la reactivación del trabajo en las artes escénicas en el año 2021.

Pensamos que debemos generar un imaginario y un calendario real de vuelta al trabajo para inicio del mes de septiembre sino antes. Y no como una posibilidad sino como una realidad a la que no vamos a renunciar. Nuestro trabajo consiste justamente en generar formas de encuentro y por tanto somos un agente esencial para desactivar los mecanismos del miedo.

Volver, evidentemente, con las medidas de higiene y precaución que sean necesarias y pactadas por todos. Volver, como volverán pronto tantos trabajadores a sus trabajos, con medidas y asumiendo todos que compartiremos también un cierto riesgo colectivo inevitable.

Pensamos que somos nosotros los que debemos marcar el ritmo y exigir la vuelta a la actividad y ser proactivos en el diseño de las formas y practicas que han de permitir este regreso de lo escénico, los ensayos, las investigaciones, las residencias, los seminarios, los encuentros, las funciones y los bolos. Todo ello debe poder ponerse en marcha como se pondrá en marcha la SEAT, los comercios, los bares y tantas otras actividades con medidas y riesgos compartido.

En este sentido pensamos que los gestores, programadores y responsables públicos de teatros, centros e instituciones culturales deberían posicionarse públicamente para generar una estrategia clara, posible y conjunta, siendo esta una oportunidad de crear espacios de trabajo horizontales y posibilitadores artista-institución para buscar soluciones, para el ahora y para lo que está por venir, que nos permita a todos/as reanudar nuestra actividad en septiembre, si no antes, de forma segura y razonable.

De lo contrario, si el imaginario catastrófico sobre lo escénico se impone, y se retrasa mucho el retorno a la actividad, el resultado sí que será un desastre.

Societat Doctor Alonso

Esta entrada fue publicada en General. Guarda el enlace permanente.

2 Respuestas a CONTRA LA IMPOSICIÓ D’UN IMAGINARI CATASTRÒFIC

  1. Yo siento que lo primero que tendríamos que hacer es dejar de pensar en la muerte y que ésta no sea tabú. Y que si nos llega la hora pues nos llega y qué más da. Si total pocos recordarán nuestro careto.
    Segundo. Intentemos entre todas desactivar el miedo y desactivar y no aceptar que la vigilancia y el chivatismo sean prácticas habituales. De nosotros depende. Creo que con ese par de cosas ya no estaremos tan vulnerables y borregos a la orden de las incertezas que ha mostrado el estado. Por nuestra parte, sin duda, ofrecemos LA INFINITA como espacio libre de encuentro para discutir todos los temas y por supuesto acabar en bailongo que bien nos lo merecemos. Mucha policía y poca diversión. Se les echa de menos. A ver si nos volvemos a tocar sin paranoias de cap mena.

  2. Elisabeth Ruiz dijo:

    Gràcies per la vostra reflexió. Dóna una mica d’oxigen. De totes maneres, la situació no és gens fàcil. Poden les companyies i els artistes permestre’s actuar amb poc públic? Poden les sales petites permetre’s obrir si s’imposa un terç de l’aforament i la companyia va a taquilla?? Una part de mí, es nega aceptar aquesta realitat tan castròtifica però una atra part em diu que els limits (ens agradin o no) els posarà l’evolució de la pandèmia en els propers mesos. En qualsevol cas, estic completament d’acord que les solucions no han de venir «de dalt», que han de comptar amb nosaltres.

Los comentarios están cerrados.