CAMARADA KCAMARADA K

CAMARADA KPRECIO: 10€

Producciones del Mar adapta los tragicómicos textos del escritor ruso Daniil Kharms y presenta un montaje muy elogiado por la crítica. Bellviure, autor y director, rinde homenaje al autor más desconocido de la vanguardia rusa del siglo XX.

Febrero de 1942: el escritor ruso Daniil Kharms muere de hambre en un hospital psiquiátrico de Leningrado, donde el poder estalinista lo había recluido. A los 37 años. Dos días después, su mujer y un amigo recuperan la maleta donde Kharms había guardado sus manuscritos. El tesoro se salva y cuarenta años más tarde los escritos salen de la oscuridad. Creando en medio de durísimas condiciones, el verbo irónico, satírico, fantasioso y surrealista de Kharms escapa de las cenizas del olvido.El espectáculo Camarada K, de la compañía Producciones del Mar, ilumina, con intensidad cegadora, una de las figuras de una generación literaria perdida, cortada de raíz por la represión estalinista. La lista de adjetivos para este montaje podría ser larguísima. Vayan por delante estos: excepcional, cuidadoso, genial, brillante, impecable y conmovedor. Una impresionante lección teatral con el director Joan Carles Bellviure a la cabeza. Daniil Kharms (1905-1942) se incluye en la corriente del surrealismo y del absurdo. Autor, sobre todo, de poesía y de relatos breves, sobrevivió gracias a la literatura infantil. Aun así, acabaría sus días en un sanatorio, tachado de enemigo del Soviet, una acusación que las autoridades estalinistas utilizaron para arremeter contra todo aquel que no estuviera dispuesto a alabar el poder incondicionalmente. Kharms (nombre de plume de Daniil Ivánovich Iuvatxov) fue un agudo observador de la realidad que le rodeaba y sus miniaturas literarias son siempre trágicas y narran escenas de la pobreza y la opresión a través de símbolos fantásticos y satíricos. El espectáculo de Producciones del Mar se configura a partir de los diarios, la correspondencia, la producción literaria y la vida de Kharms y ha sido recibido por la crítica como uno de los mejores montajes de las últimas temporades. Produccions del Mar se constituyó en diciembre de 2005 y, desde enero de 2006, se hace cargo de la gestión de la sala Teatro del Mar, en Palma de Mallorca.Su primer espectáculo fue Secuencias, 4 ficciones de hoy, dirigido por Joan Carles Bellviure. Hombre polifacético, Bellviure ha compaginado su actividad como actor con la de dramaturgo y director y ha trabajado con compañías como la de Toni Albà, Comédie de Picardie, Theatre de la Jacquerie, Theatre Romain Rolland y Iguana Teatre.

FICHA ARTÍSTICA

Autor director, Juan Carlos Bellviure

A partir de textos de Daniil Kharms

Interpretes, Sergi Baos, Margalida Grimalt, Joan Manel Vadell

Espai escénico / diseño gráfico y ayudante de dirección, Miguel Ángel Joan

Iluminación, Miquel Fullana

www.produccionsdelmar.comCAMARADA KPREU: 10€

Produccions del Mar adapta els tragicòmics textos de l’escriptor rus Daniil Kharms i presenta un muntatge molt elogiat per la crítica. Bellviure, autor i director, ret homenatge a l’autor més desconegut de l’avantguarda russa del segle XX.

Febrer de 1942: l’escriptor rus Daniil Kharms mor de gana en un hospital psiquiàtric de Leningrad, on el poder estalinista l’havia reclòs. Als 37 anys. Dos dies després, la seva dona i un amic recuperen la maleta on Kharms havia guardat els seus manuscrits. El tresor se salva i quaranta anys més tard els escrits surten de la foscor. Creant enmig de duríssimes condicions, el verb irònic, satíric, fantasiós i surrealista de Kharms s’escapa de les cendres de l’oblit. L’espectacle Camarada K, de la companyia Produccions del Mar, il·lumina, amb intensitat encegadora, una de les figures d’una generació literària perduda, tallada de soca-rel per la repressió estalinista. La llista d’adjectius per a aquest muntatge podria ser llarguíssima. Vagin per endavant aquests: excepcional, acurat, genial, brillant, impecable i commovedor. Una colpidora lliçó teatral amb el director Joan Carles Bellviure al capdavant. Daniil Kharms (1905-1942) s’inclou en el corrent del surrealisme i de l’absurd. Autor, sobretot, de poesia i de relats breus, va sobreviure gràcies a la literatura infantil. Tot i així, acabaria els seus dies en un sanatori, titllat d’enemic del Soviet, una acusació que les autoritats estalinistes van utilitzar per arremetre contra tothom qui no estigués disposat a lloar el poder incondicionalment. Kharms (nom de plume de Daniil Ivànovitx Iuvatxov) va ser un agut observador de la realitat que el rodejava i les seves miniatures literàries són sempre tràgiques i narren escenes de la pobresa i l’opressió a través de símbols fantàstics i satírics. L’espectacle de Produccions del Mar es configura a partir dels diaris, la correspondència, la producció literària i la vida de Kharms i ha estat rebut per la crítica com un dels millors muntatges de les darreres temporades. Produccions del Mar es va constituir el desembre de 2005 i, des de gener de 2006, es fa càrrec de la gestió de la sala Teatre del Mar, a Palma de Mallorca. El seu primer espectacle va ser Seqüències, 4 ficcions d’avui, dirigit per Joan Carles Bellviure. Home polifacètic, Bellviure ha compaginat la seva activitat com a actor amb la de dramaturg i director i ha treballat amb companyies com la de Toni Albà, Comédie de Picardie, Theatre de la Jacquerie, Theatre Romain Rolland i Iguana Teatre.

FITXA ARTÍSTICA

Autor director, Joan Carles Bellviure

A partir de textos de Daniil Kharms

Intèrprets, Sergi Baos, Margalida Grimalt, Joan Manel Vadell

Espai escènic/disseny gràfic i ajudant de direcció, Miquel Àngel Joan

Il·luminació, Miquel Fullana

www.produccionsdelmar.com


Share

Comments are closed.