“Dead Cat Bounce”, Chris Kondek, Espai Lliure, 23/04/2009

«Dead Cat Bounce», otra vez

Como ya sabréis, estoy alentando que otras personas escriban textos relacionados con piezas escénicas. Este jueves me llevé un acompañante a «Dead Cat Bounce». Éste es su texto:

NI QUÉ GATO MUERTO    

L’actriu Chantal Aimée, genoll en terra al peu de la pantalla elevada, bufa una espelma projectada i aquesta s’apaga. En un escenari tot està ple de significat -fins i tot del significat de no tenir-ne-, és a dir, tot compta. En un poema també: les paraules hi són escollides per alguna raó i tenen una funció, responen a una estructura i la basteixen -el sentit rau tant en la significat de les paraules com en la forma. Quan l’espectador veu o llegeix alguna cosa que no ve a tomb -en aquest cas, la bufada que trenca la dicotomia realitat-ficció per donar un toc poètic a tant de mercat bursàtil- el cos del poema o de l’obra es comença a desfer: fluixeja, s’ensorra. És com llençar-se pedres a la pròpia teulada. Hi ha equivocacions que no són res més que això, coses que no funcionen, males tries. En canvi, hi ha errors que són molt significatius perquè denoten una falta de fonaments en la concepció d’una obra.

M’explico: Dead Cat Bounce -el rebot del gat mort- és el primer espectacle del cicle Radicals Lliure i la borsa n’és la protagonista. De fet, va més enllà, els intèrprets es juguen els diners de l’entrada dels espectadors, en directe, a la Borsa de Nova York -la que és operativa en el moment de les funcions. Els intèrprets ens expliquen els origens holandesos de la borsa, com interactuar-hi i tot hi gira al voltant. Així doncs, l’atenció de l’espectador hauria d’estar ocupada en pensar sobre el tema central que li és ofert, i tanmanteix, no és així. El cervell no està excitat, per exemple, pensant en si pujaran o no les accions, més aviat s’interroga sobre la pròpia representació, és a dir, sobre el nivell d’improvisació o no que impera a la sala o sobre el perquè de l’opció interpretativa que s’ha pres. Falta una consistència que l’atrapi. És a dir, que hi ha un tema bombó -per comercial, per atractiu pels telenotícies, per ser carn d’anècdota- i que malgrat els seu atractiu inicial queda en un no-res perquè és tractat molt matusserament: no hi ha treball en profunditat en cap sentit. La reflexió comença i acaba en quatre eslògans que es deixen anar i la construcció de la peça és desllorigada i potinera. La matusseria està en els mecanismes intrínsecs de la representació: les bromes ficades amb calçador, l’encarcarament de les interpretacions, l’estructura monòtona de projeccions/diàlegs/públic que determina un tempo que no camina, la manca de sorpresa, l’ús quasi vergonyant d’alguns recursos teatrals -xiuxiueigs repetitius al micro per intentar crear un clima dramàtic concret… Aquesta poca gràcia teatral generalitzada dinamita la peça, i el tema, ben desaprofitat, es queda en les escurrialles.

No n’hi ha prou, amb una bona idea. Ni de bon tros. De fet, és justament a l’inrevés. Es podria agafar un tema completament insuls i fer-ne una meravella si al darrere hi ha un creador i un equip amb cara i ulls. La qüestió no és tant el què com el com. Si anem al teatre, si anem a veure alguna cosa que es representa dalt d’un escenari, ha d’estar ben treballat. Gestos, ritme, tons, personatges o no-personatges, ruptures. Hi ha d’haver una proposta clara i interessant sobre què és el teatre i com s’hi fa el que s’hi fa. En aquesta peça no n’hi ha, de proposta teatral -més enllà del joc bursàtil- i això es nota i ho desdibuixa tot. Que, tot i així, algun espectador s’ho pugui passar bé, i tant, segur -n’hi havia que estaven molt esverats amb les cotitzacions i intervenien, engalipats: és una victòria, la connexió amb el públic. Gairebé l’única, a part del títol, que també està ben trobat: Dead cat bounce és ben bé el rebot d’un gat mort, que rebota però que això no vol dir pas que estigui viu. 

                                                                                                          Lluís Girbau

Esta entrada fue publicada en General. Guarda el enlace permanente.

5 Respuestas a “Dead Cat Bounce”, Chris Kondek, Espai Lliure, 23/04/2009

  1. Hi, hi
    Por favor publica este texto de Lluis Girbau también en castellano, si puedes también en ingles..

    Para profundizar al tema os invito a leer KAPITAL de Karl Marx,
    Un poco mas de 2000 mil paginas… Pero es, así…
    Si alguien esta interesado, pero de verdad interesado en tema Capitalismo y bolsas, tiene que hacerlo.

    Albert Einstein también ha dicho esto:

    Two things are infinite:
    the universe and the human stupidity;
    and I’m not sure about
    the universe.

    Hay dos cosas infinitas:
    el Universo y la estupidez humana.
    Y del Universo no estoy seguro.

    Es mejor para la gente
    ser como las bestias…
    Ellos tendrían que ser más intuitivos;
    Ellos no tendrían que ser tan conscientes
    de lo que hacen mientras
    lo están haciendo.

    Esto, como lo llamaría yo…un este talk show en las TV ‘s mas chungas y comerciales… Que fue este día el estreno en Lliure…?
    Es mejor ni comentarlo… teatro actual no existe, la mediocridad es tremenda y cada vez va a peor y CON EXITO… Esto si que da miedo…

    Esto es problema de la cultura aquí en si continuamente en todo.

    Fue increíble cuando el americano se disculpa por ser americano.
    Aquí esto no pasaba hasta hace unos años que el nacionalismo
    empiezo a florecer muy fuerte como en toda Europa. Cada nación se parece la ostia. Hablo de mi mismo país también que es Croacia y después de la guerra de mierda pues los Croatas se volvieron locos y se parece que son
    la mejor nación del mundo mundial, es muy fuerte rollo banderas, fútbol,
    etc… y esto pasa en toda Europa y en Cataluña también.
    Después de la caída del comunismo de nuevo tenemos fascismo, en toda Europa y en el mundo.

    Esto son amenazas reales que hay que combatir. todo lo que acaba en ISMO.
    Fascismo, chovinismo, nacionalismo, comunismo… TODO hay que combatir ya que nosotros somos solo seres humanos y el planeta es uno y pequeño, pero la gente tenemos unos egos y mas los artistas que nadie, para sentirnos la ostia.

    A ver si sirve de algo la revuelta de los alumnos de coreografía del Institut del Teatre de Barcelona que ya no pueden más y han decidido pasar a la acción. Se han cansado que les enseñen hacer talk shows, TV series y musicales..???

    LES DESEO TODO LO MEJOR EN LA LUCHA…

    Avanzo y invito a todos a conocer una compañía de teatro muy joven que se llama LA TRISTURA, actuaran en mayo en AdriAntic 4 días.
    El texto que han hecho es brutal.

    Su espectáculo se llama «años 90, Nacimos para ser estrellas».
    http;//www.latristura.com

    Hay que conocerles!!!!!!!!

    Semolinika Tomic

  2. Juan Marea dijo:

    Yo entiendo el teatro como una relación íntima entre actor y espectador: cuando me encuentro ocupando el lugar del primero, mi responsabilidad es conseguir excitar al segundo para que quiera «acostarse» conmigo; cuando, en cambio, soy el segundo, no puedo «fingir un orgasmo» porque tengo que sentir que sólo me está pasando a mí. Y no hay buen «polvo» sin que los dos vayan a una.
    Estoy de acuerdo con Lluís cuando dice que no basta la idea. Tenemos que saber ofrecerla bien envuelta y, además, debe ser sabrosa. El otro día vi «El Rei Lear» en la Biblioteca de Catalunya: el escenario, inconmesurable. La escenografía, eficaz pero ¿y los actores? ¿por dónde andaban?

    Me vuelvo «a la cama»…

    El-chico-nuevo-en-la-oficina

  3. A mí me sobraron esos dos señores que hacían de presentadores tipo Bertín Osborne y Ana Obregón. Y que además intentaban traducir del inglés sin conseguirlo, con lo que los que entendíamos el inglés (que supongo era la mayoría) no acábabamos de oir lo que se decía. Tanto ímpetu en teatralizar la obra acababa por destrozarla.

  4. aimé dijo:

    Me sorprendió la imagen repetida de las butacas vacías, que fue proyectada en las pantallas varias veces a lo largo del espectáculo. ¿Cuál era su significado? Para mí hacia eco al estado real de la sala durante la última función, vacía a la mitad, y al mismo tiempo nos invitaba a proceder del mismo modo, a dejar a los intérpretes sin público, como castigándolos por tanta interpretación.

  5. quimpujol dijo:

    Felicitats pel text, Lluís! Està molt ben escrit i encara millor argumentat. De fet, la teva valoració és molt més justa i pertinent que la meva. El que passa és que jo practico valoracions poc estrictes i em centro en allò que es pot salvar… Però si hagués de quedar-me amb un text em quedaria abans amb el teu que no pas amb el meu… Abraçada! Q

Los comentarios están cerrados.