Videoplaylist

Un convidat
6 vídeos (o més)
la seva selecció

Cada mes un convidat ens presenta una selecció de sis vídeos publicats a internet, relacionats amb alguna temàtica que li interessi, un gènere concret, una visió personal o alguna obsessió. T'animem a que facis una ullada al nostre arxiu.

Jun. 2012
Elisabet Roselló

Des de petita he sentit passió per la ciència-ficció, aquest gènere literari que parla de la relació de la nostra societat cada cop més tecnificada respecte la ciència i la tecnologia. Fa uns anys vaig trobar el Steampunk, a on investigo a nivell "científic" i al mateix temps creatiu: un subgènere retrofuturista que dibuixava passats o futurs que mai han estat, amb màquines del segle XIX portades al límit, però convertit en moviment: arriba a l'art i a l'estètica, convida a la reflexió del nostre món present, al mateix temps que juga entre l'optimisme científic i la distòpia. Vull compartir-lo amb tothom per a animar a que més gent vulgui indagar en aquest moviment.

Segundo de Chomón - El Hotel Eléctrico (1908)

Aquesta és potser la meva pel·lícula de ciència-ficció antiga favorita. El mestre espanyol Segundo de Chomón veia la ciència i la tecnologia futura com una eina al·lucinant que ens portaria comoditat. Es va anticipar a la domòtica entre d'altres. El que per a ells era màgia, per a nosaltres ara és gairebé una vulgaritat.

Cyberpunk

Aquest és un vídeo que he col·locat a la videoplaylist per a que els "videoplaylisteros" puguin comprendre un moviment coetani al Steampunk en els seus orígens, que ajuda a entendre el context i la visió totalment distòpica de futur als anys 80 i 90. Qualsevol semblança amb la nostra realitat és pura coincidència... o no.

Les misterioses exploracions geogràfiques de Jasper Morello

Aquest curt animat "a la vella usança" va ser nominat a l'Oscar el 2005 en la seva categoria. És un curt purament Steampunk i en ell es reflexa l'interès per les aventures científiques del segle XIX, màquines i tecnologia d'estil "victorià" però molt més evolucionat per la via del "steam" i la mecànica.

Steampunk | Off Book | PBS

Aquest és un reportatge que ens apropa a 3 aspectes artístics: les artesanies, la música i el teatre.

Maker profile

Aquest és un reportatge que li van fer a un dels "makers" (alguna cosa semblant a un artesà que no es dedica professionalment però té un perfil tècnic com a tal) centrant-se en la figura d'un dels confundadors de la web "Boing Boing", també tot un personatge il·lustre en el moviment quant a divulgació, que és Jake Von Slatt. Il·lustra un dels aspectes més interessants del Steampunk, que és la creació d'artilugis, el reciclatge d'elements tecnològics antics...

Vintage Tomorrows

Aquest és el trailer d'un documental que hauria d'estar a punt de sortir ja, amb entrevistes, etcètera, que exposa tal com està el moviment.