Videoplaylist

Un convidat
6 vídeos (o més)
la seva selecció

Cada mes un convidat ens presenta una selecció de sis vídeos publicats a internet, relacionats amb alguna temàtica que li interessi, un gènere concret, una visió personal o alguna obsessió. T'animem a que facis una ullada al nostre arxiu.

Feb. 2013
Martí Manen

Sortir-se del guió, com quelcom programat

El guió, aquesta successió de continguts a on tot és previst i que, després, es llegeix com una cadena lògica. Una estructura, un sistema, un contenidor, una presó. El guió, això que, de vegades, desitjaríem deixar enrere. Tot i que, potser, tot gest que vulgui escapar del guió no és més que un gest de complicitat, un joc, un desig de perfecció dins del propi guió. Existeixen grans moments que cerquen la sorpresa, que cerquen el desconcert mitjançant el sortir-se del guió. Està per veure fins a quin punt el desconcert no és una fantàstica eina per a trobar, precisament, aquesta lògica del guió. D'un altre guió que incorpora el primer, d'un altre guió que incorpora el segon, que incorpora el tercer, d'un altre guió que incorpora... talleu, és bona.

Orson Welles. The Trial (1962) Trailer (Kafka)

Trailer de la pel·lícula de Welles a partir del llibre de Kafka. Josef K. desconeix el motiu de la seva detenció i tot sembla més que decidit. Descobrir l'existència de tripijocs i la seva aleatorietat fatal.

Pep Guardiola. Roda de premsa al Bernabéu (íntegra)

Vint minuts d'aquest exercici retòric que consisteix en canviar les normes del joc, destrossar el rival sense contemplacions i que sembli que ho fas gairebé sense voler. Al final, triple salt per a passar de persona a club i a país.

Pilvi Takala. Real Snow White

Un personatge "fals" en un fals lloc real. Pilvi Takala fica a Blancaneus a la porta del Regne de Disney. Sense fer res és un problema. El personatge que no està sota control és un bomba de rellotgeria.

Lars von Trier. "I understand Hitler" Roda de premsa de Melancholia a Cannes

Von Trier cerca la màxima provocació i sap perfectament quina tecla ha de prémer. Kirsten Dunst també ho sap i veu el que s'acosta, com la fi del món. No hi ha sortida. Des del primer segon.

Keren Cytter. Untitled

Una obra de teatre. Un escenari. Davant i darrera. Un text que pot estar en tots dos costats. La figura de l'actor i l'actriu, la innocència, el saber llegir la realitat com a peça teatral.

Tom Cruise. Oprah

Tots els moments excessius l'un rere l'altre. Tom Cruise transforma la caiguda en un espectacle a on cap preguntar-se si Oprah era conscient de què estava passant.

Ingmar Bergman. After Rehearsal

La teatralització de la realitat, l'intent de sortir dels papers marcats com actriu i director. O mantenir-los eternament. El passat que marca un futur incert. El guió a les pauses, en el que no es diu.

Paco Umbral. Yo he venido aquí a hablar de mi libro

Quelcom es converteix en un clàssic quan salta a formar part del vocabulari del dia a dia. Umbral explota en directe però el títol del seu llibre s'esmenta, malgrat que la situació elimina la informació. Suposadament.

Salvador Dalí (Merv Griffin Show)

Si algú sabia com aparentar ser fora de guió aquest era Salvador Dalí. Aparentar. En un show televisiu es posiciona dins de la història de l'art, juga amb el llenguatge i demana un espectador multilingüe. El propi vídeo és un anunci de més material videogràfic, així que encara filem més prim.