Videoplaylist

Un convidat
6 vídeos (o més)
la seva selecció

Cada mes un convidat ens presenta una selecció de sis vídeos publicats a internet, relacionats amb alguna temàtica que li interessi, un gènere concret, una visió personal o alguna obsessió. T'animem a que facis una ullada al nostre arxiu.

Jun. 2013
Alejandro G. Ruffoni

BOLIVAR LOOPS

Unes llaunes gegants abandonades. Goteja petroli autòcton de la primera reserva mundial, goteja de la mateixa terra de la que brolla alguna orquídia en perill d'extinció. Només cal aixecar la mà i agafar un mango, si és que tens gana, en una terra a on creix tot, tan inundada pel monzó com per la música omnipresent. Desert, muntanya, carib i amazones a mig ocupar per un crisol de colons, barrejant-se i matant-se en desenfrenat mestisatge amb una infinitat de cultures indígenes, mentres samans gegants destrossen cases colonials amb les seves arrels. Creació i destrucció en cicles accelerats: la vida és tan exuberant que la mort no pot sinó obrir-se pas amb la mateixa intensitat, en una sensació de temps suspès que il·lustra com en cap altre part del món la idea de festa. Omplir un dipòsit de benzina val menys que una cervesa. De veritat és possible estatalitzar el paradís?

Ranxera d'un fantasma

Vaig descobrir aquesta ranxera el Nadal, quan Chávez estava a Cuba i jo a Acarigua, destrenant rumors sobre la mort del comandant.
?Yo sé bien que estoy afuera / pero el día en que me muera / sé que me vas a llorar. / Dirás que no me quisiste / pero vas a estar bien triste / y así te vas a quedar?

Contrapunteo per a Capriles

El contrapunteo és un subgènere de la música llanera. Una cosa així com les baralles de galls dels rapers: s'improvisa en combat, contra algú, seguint més o menys una melodia donada. El curiós és que aquí falta un contrincant: Capriles calla, però sap que no pot més que agafar el to que ha marcat l'escena política del chavisme.

Rap de Nicolás Maduro

El nou candidat redefinex l'estil, s'arrisca amb el rap i atia les masses amb unes rimes apoteòsiques. Entre línies semblen retorçar-se els signes i afectes d'una espècie de ritu desesperat davant l'absència del líder a qui tothom aclamava dient ?Chávez és Amor?.

Reggaeton de Los Catedrátikos

Un grup de reggaeton es cola a la presó de La Sabaneta, que acumula un gruix historial de motins, per a enregistrar un videoclip. Podem fer-nos una idea del potencial armamentístic del "malandro": una força emergent que s'imposa poc a poc com Estat dins de l'Estat, al ritme que marca la bala i la coca. ?Ellos me tienen un miedo cabrón / ellos saben cómo le meto, saben como soy / ellos lo piensan todo el día / andan maquinando todo el día / si me tiran, ¿qué les pasaría??

Bonus tracks

(Uns quants documentals)

Venezuela febrero 27

Documental sobre el Caracazo, esclat social el febrer de 1989, fruit de la implantació del govern de Carlos Andrés Pérez. El govern respon massacrant la població, i queda inaugurat un període de violència creixent.

La revolució no serà televisada

Documental sobre el cop d'estat de 2003 i la falsificació del fet en el relat mediàtic favorable de l'eix neoliberal. S'evidencia en aquest moment crucial, que suposaria un gir irreversible per al chavisme, fins quin punt la presència del Comandant resulta central en el seu entorn.

Violència a Veneçuela

Documental britànic que analitza la situació actual de la violència a Veneçuela i com s'ha arribat fins a ella. Entrevistes amb assassins, visites a presons i a dipòsits de cadàvers...