Videoplaylist

Un convidat
6 vídeos (o més)
la seva selecció

Cada mes un convidat ens presenta una selecció de sis vídeos publicats a internet, relacionats amb alguna temàtica que li interessi, un gènere concret, una visió personal o alguna obsessió. T'animem a que facis una ullada al nostre arxiu.

Juny 2015
Javi Álvarez

Per a elaborar aquesta llista he hagut de sortejar una sèrie de temptacions d'allò més marcià: vaig pensar en fer un monogràfic de monobandes, em va temptar la gimnàstica moderna de compartir els meus descobriments de vídeos per sota de les 100 visites i vaig estar a punt de proposar-vos alguns dels meus ocis favorits, com la vida contemplativa que ofereixen les càmeres IP obertes o l'admiració que em produeix la forma en què Juan López signa autògrafs.

Les fílies són bestioles ben estranyes.

Al final us parlaré d'una influència veritable, genuïna; una influència rap. El que em palpita mentre preparo Follaje y Maleza, un disc que a aquest pas naixerà vintage i que s'haurà de restaurar en el mateix moment de la seva edició.



Tecnologia i paisatge. La ciutat en moviment, però d'aquella manera. Aquest lloc de pas en què l'enginyeria d'elit es troba amb la joguinetrònica del trasto.

Aloha què tal. Vinc a parlar-vos de la carn i el metal. I tal.

Unit Training Film 1: Warm Moving Bodies

Col·lisió titànica. Per una banda tenim a The Units, grup únic en el seu gènere, amb una cançó sobre guerres cel·lulars, màquines genètiques i cèl·lules-gratacels. Parla, literalment, d'encendre els sentits.

Per altra banda, el vídeo. Segur que a molts el metratge us sona; ve dels Prelinger archives, aquesta obra mastodòntica fruit de la tenacitat de Rick Prelinger per conservar el que ell anomenava ephemeral films i donar-los al procomú. Jo fa uns anys els vaig utilitzar en unes quantes ocasions. El que mai s'explica és que el propi Prelinger va ser entre el 79 i el 81 el projeccionista dels Units. Trenta anys abans que sorgís el fenòmen del metratge trobat, aquest paio ja tenia la visió de construir narració a partir de fragments de caspa antiga. La remescla com a recerca de perles a l'escombraria. O sigui, el que es fa ara.

Patelo, passió per la mecànica

Aquest vídeo de Adriano Morán i Antonio Martínez Ron és crema. Un jubilat de Noia construeix artesanalment el motor V-12 més petit del món. A un altre de 16 cilindres li diu Semiestrella Corazón. Diu coses com que la vida dels motors són les vibracions i el motor és com un fill més. Etcètera. El paio ha continuat superant-se. Seny, curiositat, paciència i tenacitat; virtuts de sant. Patelo és el bé.

A History of Drugs

Aquest vídeo em va intrigar tant que vaig escriure a Suur Toll de I Hate This Film per a que m'expliqués més. La pel·lícula de 16mm no té crèdits, així que no podem estar segurs de qui són els seus autors, però pot deduir-se que data de mitjans dels 70 i que va ser produïda per Computer Image Corporation o per Dolphin Productions. El que sí és segur és que està feta amb un Scanimate, el sinte de vídeo més sexy i fluït de la història, potser només per sota de Larry Cuba.

Per a qui vulgui aprofondir més aquí té la web de Dave Sieg, propietari del darrer Scanimate sobre la Terra. De vegades fantasejo amb presentar-me a Asheville i donar-li el pal.

Big Ideas (don't get any)

No fem balades, però tenim sentiments. Quan el més habitual és que passi al contrari. La banda:

Spectrum ?gomas? 48k - guitarres
Impressora Epson LX-81 ? bateria
Scanner HP-3c ? baix
Discos durs ? veus i efectes


Aquesta peça resumeix perfectament dues idees que m'agraden: la de l'ús antagònic de la tecnologia, obligant-la a realitzar tasques per a las que no va ser dissenyada, i de com traduir alguna cosa pot servir per a dur-la a un lloc totalment diferent. Aquest no sona bé, perquè no se suposa que tingui que sonar bé.

The Space Lady

Si Patelo és el bé Susan Dietrich és el millor. Tot el que toca es transforma en gelatina electrònica, i fins i tot les canços més costroses digievolucionen al seu contacte.

Em deia la meva amiga Usue, veient aquest altre vídeo, ?mateix casc, mateix casio; això sí és ecologia, no el protocol de Kyoto?. Doncs això.

La nau Jules Verne

La nau Jules Verne de l'Agència Espacial Europea va ser la primera en complir la sagrada funció de fer la compra, escombrar la casa i fregar-li els plats a la ISS. El seu contracte va expirar el 29 de setembre de 2008. La desintegració d'un vehicle espacial en el seu retorn a l'atmosfera enregistrada amb el pols tremolós de Vídeos de primera. Què més pot tenir un vídeo.

Escape from '85

M'acomiado amb un disc de hip hop dividit en onze videoclips jugables, un per cançó. Una Grace Jones de tres caps és el cap de la darrera fase, amb això us ho dic tot.