Videoplaylist

Un convidat
6 vídeos (o més)
la seva selecció

Cada mes un convidat ens presenta una selecció de sis vídeos publicats a internet, relacionats amb alguna temàtica que li interessi, un gènere concret, una visió personal o alguna obsessió. T'animem a que facis una ullada al nostre arxiu.

Sep. 2015
Carlos García

A mesura que avancen els vuitanta i comencen els noranta la música del moment ja no es centra tant a Madrid sinó que es va fent més ballable i més mediterrània amb discogràfiques com Blanco y Negro a Barcelona i escenes com la baleàrica, la valenciana o estils com el Sabadell Sound.

Aquesta és una observació que porto fent des que tinc una nova afició que em fa passar moltes bones estones i a la que, una mica irònicament, anomeno "Los Episodios Musicales del Dance Ibérico".

Es tracta d'investigar episodis aïllats de la història de la música de ball que es feia per aquí. Trio el lloc o el moment en el temps en què fixar-me i acabo penjant un text i una playlist de Youtube amb els millors temassos que he trobat. M'ho prenc amb temps i acostumo a deixar espais llargs entre un i altre d'aquests trips al passat, perquè els meus gustos musicals van canviant al llarg de l'any, i aquest és un tipus de música que m'acostuma a venir de gust escoltar, sobretot, a l'estiu.

Fins ara, aquests són els episodis que he investigat:

Baleric Beat: El ritme d'Eivissa que va revolucionar Anglaterra

Un repàs a la música que es punxava a Eivissa i en particular a l'Amnesia entre els anys 1984-1989 i que els djs anglesos es van emportar a Londres o Manchester per a començar l'escena rave britànica.

Els vuitanta amb accent: Sabadell Sound o Paella Disco

El So Sabadell és una escena oblidada però força fascinant poblada per productors de megamix que contracten sicaris, cantants amb sorprenent atreviment lingüístic i l'actuació de Sabrina al programa de cap d'any a la tele com a clímax nacional i ocàs d'un so dels vuitanta.

"En cristià" es balla millor. Temes dance desconeguts o oblidats del 90-95

Les condicions que em vaig posar per a aquest episodi van ser: temes que jo no coneixia o que havia oblidat de música de ball, amb lletres en castellà i publicats entre el 90 i el 95.

També tinc pensat investigar més endavant sobre l'escena valenciana que va donar origen a tot allò de la ruta del Bakalao i sobre altres episodis musicals que se'm vagin acudint.

Per a aquesta videoplaylista he intentat evitar vídeos de cançons que només tenen imatges fixes de discos girant o fotomuntatges, que abunden quan es tracta d'aquests temes musicals.

Gaudiu-ne!

La fórmula magistral de l'Amnesia

El 1987 els djs anglesos varen prendre bona nota dels ingredients de la fórmula de l'Amnesia (la música que es punxava, la forma de ballar i la nova droga que circulava per la illa) i es van emportar la recepta de tornada a casa seva amb la idea que la gent d'allà pogués tenir la mateixa experiència que ells havien tingut a Eivissa. Va ser llavors quan va néixer el moviment Rave i l'Acid House britànic. Aquesta sèrie de vídeos de 1989 és un bon document per a fer-se una idea de com era l'ambient en aquells anys. M'encanta veure com s'ho passen les dues noies que ho donen tot a la pista al 02:30.

Pioners electrònics

Els pioners electrònics dels primers vuitanta tenien el seu moment a mitjans de la dècada a la playlist de l'Amnesia i a la gent li seguia encantant ballar els ritmes espasmòdics de grups com els alemanys Liaisons Dangereuses, especialment si el seu cantant era capaç de llançar algunes frases en castellà com a "Los niños del parque".

Els djs artesans del So Sabadell

Els megamix van ser un peculiar fenomen associat al So Sabadell amb vendes milionàries a on els cantants d'aquí es remesclaven amb els italians i anglosaxons del moment i s'adornaven amb floritures que incorporaven els djs. Com l'edició era analògica i es feia en cinta magnetofònica, el treball era manual i artesà a base de tisores i cinta adhesiva. En aquest vídeo de la bobina de cinta del Max Mix 2 es veu com era el resultat d'aquell retalla i enganxa.

El factor macarrònic

Els cantants del So Sabadell s'esforcen en semblar internacionals amb èxit discutible i, amb una osadia admirable, s'animen a enregistrar els temes en anglès, quan està clar que els falten unes quantes classes i uns mesos de pràctica. Aquest grup no és estrictament Sabadell Sound però sí que té el nivell d'espanglish macarrònic que s'exigeix per a aparèixer en una llista sobre aquest so. El vídeo està tret de La bola de cristal i jo també recomano el vídeo que hi ha a Youtube d'una altra de les seves cançons: Mi Chica Tiene un Lío con Satanás.

Un grup oblidat del dance 90s

Els qui, com jo, hagueu oblidat ASAP de seguida recordareu aquest grup d'Eurodance estil 2 Unlimited amb la seva diva i el seu raper, que acompleix amb tots els tòpics de l'estil amb un rigor admirable.

I un grup desconegut (almenys per a mi)

El cantant de Luxury Beat té aquest deix una mica baturro i un xic gòtic amb la veu impostada que jo acostumo a anomenar escola saragossana. En aquesta cançó m'agraden especialment els arranjaments vocals femenins que s'escolten per moments amb un clímax en 03:52. Més 90s no es pot.